Specijalni predstavnik EU za BiH Johann Sattler pozdravio odluku Predsjedništva: “Dobre vijesti! BiH će postati punopravni član Mehanizma EU za civilnu zaštitu”

Specijalni predstavnik Europske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler pozdravio je današnju odluku Predsjedništva BiH, kojom država pristupa Mehanizmu EU za civilnu zaštitu.

Tim povodom, kako je kazao, Bosnu i Hercegovinu će u utorak posjetiti i Europski komesar za upravljanje krizama Janez Lenarčić kako bi se ozvaničio ugovor između BiH i EU.

“Dobre vijesti! BiH će postati punopravni član Mehanizma EU za civilnu zaštitu nakon današnje odluke Predsjedništva BiH.

Ovo će poboljšati pripravnost za vanredne situacije i kapacitet spašavanja u BiH i regiji”, kazao je Sattler.

Podsjećamo, na današnjoj 29. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, donešena je odluka o prihvatanju Sporazuma između Evropske unije, s jedne strane, i Bosne i Hercegovine, s druge strane, o učestvovanju Bosne i Hercegovine u Mehanizmu Unije za civilnu zaštitu.

Sattler se danas oglasio i povodom početka izborne kampanje za Opće izbore u Bosni i Hercegovini.

“Izbori su temelj demokratije”, poručio je Sattler na prvi dan izborne kampanje.

“Dvanaestog juna u Briselu, bosanskohercegovčki lideri stranaka složili su se da će pošteno voditi izbornu kampanju, konstruktivno i bez retorike koja izaziva podjele i mržnju”, napisao je Sattler.

Također, naveo je da zvanična kampanja počinje danas i da očekuju od njih da se pridržavaju ove obaveze.

“U konačnici, rezultat će ovisiti od građana. Mala izlaznost ne koristi nikome. Većina u Bosni i Hercegovini želi EU budućnost.

Glasanjem građani će imati priliku da oblikuju kako će sljedeće četiri godine izgledati. Pozivam građane BiH da ne propuštaju ovu priliku”, pozvao je Sattler.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.