Spuštanje na zemlju, Denis Bećirović očitao brutalnu lekciju Miloradu Dodiku: “Predstavnici nižih jedinica nemaju ovlasti u vođenju vanjske politike”

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović odgovorio je na stavove predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika o usklađivanju stavova sa Srbiju u vezi sa učešćem BiH na Samitu EU-Zapadni Balkan 6. decembra u Tirani.

Bećirović je poručio da je Bosna i Hercegovina nezavisna, suverena država i punopravna članica Ujedinjenih nacija.

“Predstavnici nižih administrativno-teritorijalnih jedinica u BiH nemaju nikakve ovlasti u vođenju vanjske politike. Također, susjedne države ne mogu niti će ikada moći odlučivati o vanjskoj politici BiH.

O tome odlučuju nadležni organi države.

Neutemeljeni stavovi i neovlašteno miješanje Milorada Dodika u pitanja koja nisu u njegovoj nadležnosti nemaju nikakvu pravnu snagu”, istakao je član Predsjedništva BiH.

Naglasio je Bećirović i da bilo kakvo usaglašavanje stavova između predsjednika bh. entiteta RS i predsjednika Srbije nema nikakav odraz na odluku Bosne i Hercegovine.

“Dodik i bh. entitet RS nisu ni pozvani da u bilo kakvom formatu učestvuju na ovom samitu, tako da je besmisleno uopće pominjati stavove entiteta u kontekstu učešća na samitu u Tirani.

Predsjedništvo BiH je donijelo odluku, kojom je prihvatilo poziv za učešće na Samitu EU-Zapadni Balkan, te se usaglasilo u vezi s tim ko treba predstavljati Bosnu i Hercegovinu”, zaključio je Bećirović.

Inače, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će sutra sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem uskladiti zajednički stav o učešću na samitu lidera EU i zemalja Zapadnog Balkana koji će biti održan u utorak, 6. decembra Tirani.

Dodik je rekao da je stav predsjednika Srbije o odlasku na samit u Tirani veoma jasan, ali da treba imati u vidu i realne okolnosti, dakle činjenicu da je to samit EU i Zapadnog Balkana i da je Srbija najznačajnija zemlja regiona.

“Vjerovatno ni EU neće gledati na to bez ikakvih pokušaja da obezbijedi prisustvo predsjednika Vučića, ali ono što je važno jeste da ćemo sutra u toku dana iskristalisati i donijeti zajednički stav o tome, da li ići ili ne ići”, rekao je Dodik za Tanjug.

Dodik je naveo da će, ukoliko predsjednik Srbije ne bude išao na ovaj skup, “onda i prisustvo Republike Srpske u Tirani biti upitno”. Ovdje odmah treba istaći da entitet RS niti je pozvan niti će učestvovati već Bosna i Hercegovina.

“Kod nas u BiH su složene procedure u vezi sa tim. Zna se da BiH ima tročlano Predsjedništvo i ako jedan član ne može, onda ide drugi i to može da predstavlja problem, ali sve ćemo to usaglasiti sa predsjednikom Vučićem”, rekao je Dodik.

Predsjednik RS-a je istakao da je Vučić u ocjeni odnosa međunarodne zajednice prema Prištini veoma jasno markirao sve bitne tačke nepravednog odnosa i same EU.

“Tako da ćemo sutra nakon njegovog razgovora sa važnim ljudima ponovo razgovarati i uskladiti naš stav”, istakao je Dodik.

On je rekao da je Republika Srpska zainteresovana da sa Srbijom gradi sve zajedničke međunarodne stavove te da je i danas telefonom razgovarao sa predsjednikom Srbije i da često razmjenjuju mišljenja i pokušavaju da dođu do zajedničkih stavova.

On je naglasio da Republika Srpska i Srbija imaju usaglašenje stavove o mnogim pitanjima i da je veoma važno da se preduzimaju zajedničke aktivnosti i mjere.

“Vidljivo je i jasno iz prethodnog istupa predsjednika Vučića da postoje mnogi problemi, nerazumijevanja i što dalje idemo sve je više upakivanje Srbije i Republike Srpske u taj njihov kliše u kome smo mi odgovorni, a svaki put od nas očekuju da isporučimo njihova očekivanja koja po pravilu idu na štetu i Republike Srpske i Srbije ne uvažavajući nijedan stav koji mi iznosimo”, rekao je Dodik.

On je naveo da “tako i Srbiju i Republiku Srpsku pokušavaju da dovedu u poziciju pasivnih učesnika u raznim skupovima i podrške samo njihovim stavovima.”

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.