Srbija pobijedila favorizovanu Kanadu i prošla u finale Svjetskog prvenstva

Košarkaška reprezentacija Srbije u spektakularno odigranoj utakmici savladala je Kanadu rezultatom 95:86 i tako senzacionalno izborila finale Svjetskog prvenstva. Srbija je sjajno otvorila meč.

Od prve minute igrali su sjajnu odbranu i tjerali su najveće zvijezde Kanade na faulove, tako da su Kanađani ostali u problemu u ranoj fazi utakmice zbog ličnih grešaka.

U problemima su bili Shai Gilgeous-Alexander i Dillon Brooks, koji su morali izlaziti iz igre kako ne bi dobili još poneku ličnu grešku.

Uz odličnu odbranu i probleme za Kanađane, Srbi su konstantno imali i povećavali prednost u prvom poluvremenu. U dva navrata u prvom poluvremenu bila je dvocifrena prednost za Srbiju.

Rapsodija Srbije nastavljena je do poluvremena pa se tako na odmor otišli s plus 13 za Srbiju (52:39).

Nastavak utakmice donosi još bolju igru Srbije. Očekivalo se da će Kanada “pojačati” u napadu, međutim Srbija im nikako nije dozvoljavala da se priključe.

Kada god bi Kanada stigla na pristojnu prednost, Srbija bi odgovarala trojkama i odličnom odbranom. Ključna trojka dogodila se u završnici treće četvrtine kada je Vanja Marinković pogodio za 12 poena prednosti uoči posljednje četvrtine.

U četvrtoj dionici Srbija je lako sačuvala prednost protiv favorizovanog rivala i došla do velike pobjede za finale Svjetskog prvenstva.

Možda i ključni detalj utakmice vidjeli smo četiri minute prije kraja kada je junak pobjede Srbije Bogdan Bogdanović uz zvuk sirene pogodio trojku za plus 15.

Inače, najefikasniji u redovima Srbije bio je sjajni Bogdanović s 23 poena, a Dobrić je imao 16. Kod Kanade je najbolji bio Barrett s 23 poena.

Drugi polufinalni meč na rasporedu je u 14:40 kada se sastaju Sjedinjene Američke Države i Njemačka – prenosi Klix.ba.

Finale je na rasporedu u nedjelju od 14:40.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.