Srbijanska historičarka: “Još uvijek se u Srbiji govori o ‘srpskom svetu’ koji je doveo do situacije da susjedi nemaju povjerenja u nju”

Ono što se događa u Crnoj Gori je proces učenja demokratije. Crna Gora je prošla složen put udaljavanja od velikosrpskog projekta, preko dvočlane federacije, koja nije bila funkcionalna do demkratskog referenduma.

Došla je do nezavisnosti, okrenula se evropskim integracijama i ušla u NATO, što je ogroman uspjeh i bilans za malu zemlju, čiji je start bio vrlo nizak jer je bila jedna od najnerazvijenijih republika bivše Jugoslavije, kazala je, gostujući u emisiji “U sred srijede”, historičarka Latinka Perović.

U tom pogledu , kako smatra, postignuti su historijski rezultati za kratko vrijeme.

“Referendum je donio strateški dugoročnu odluku i ne može se crnogorsko društvo povremeno vraćati na to pitanje. To je rezultat koji samo treba razvijati.

Uvažavam to što se u Crnoj Gori dogodilo. Dobro je što nisu tretirali opoziciju kao neprijatelja, dali su joj šansu da pokaže što zna i umije.

To je demokratija i to su dugoročni putevi za stvaranje moderne države u kojoj će mladi ljudi željeti da žive”, kazala je Perović.

Ta orijentacija , kako objašnjava, djeluje vrlo stabilno i svaki pojedinac učestvuje u tome.

”Veoma je važno da te demokratske izbore prate i drugi demokratski elementi , komunikacija sa evropskim partnerima i konstantan dijalog.

Nezadovoljstvo je neizbježno, ali je i ljekovito, ukoliko se prati demokratski način i dijalog”, objašnjava Perović.

Perović se osvrnula i na odnos Srbije prema Crnoj Gori, navodi Gradski.me.

“Problem Srbije je da se koncentriše i definiše sebe. Ona mora da precizira svoje odnose sa susjedima da bi i sama mogla da se razvija.

Još uvijek nema orjentaciju na tom putu, još uvijek se u Srbiji govori o tom ‘ srpskom svetu’ koji je doveo do situacije da susjedi nemaju povjerenja u nju.

Bez konkretne definicije problema iz prošlosti nema napretka i dolazi se u nesporazum sa vremenom i svijetom, te postoji mogućnost da se vraćate unazad”, zaključuje Perović.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.