Srbijanski opozicionar Dragan Đilas uzburkao javnost žestokim izjavama nakon izbora: “Sa Vučićem se nisam čuo, u normalnoj zemlji vlast i opozicija razgovaraju”

Predsjednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas izjavio je da se nije čuo sa predsjednikom Srpske napredne stranke Aleksandrom Vučićem, iako misli da u normalnim zemljama vlast i opozicija treba da razgovaraju.

„Naravno da se nisam čuo. Ja sam to (prijedlog za razgovor ) iznio u emisiji i očekujem da dobijem odgovor na to. Mislim da u normalnoj zemlji vlast i opozicija razgovaraju, a do tog razgovora nije došlo ne zbog opozicije, nego zbog vlasti. Pa nismo mi u Skupštini Srbije prozivali njih, nego su oni pričali svašta o drugoj strani“, istakao je Đilas u emisiji „360 stepeni“.

ocijenio da su protekli izbori bili neregularni

“Ovi izbori su bili neregularni, nefer, nepošteni”, ocijenio je Đilas i naveo primjer Istanbula od prije nekoliko godina, kada je slična politička kriza riješena novim izborima.

On je istakao da su “novi izbori jedno rješenje” za rješavanje krize nastale u zemlji nakon onih koji su upravo završeni.

“Njih mogu da se plaše jedino oni koji su jedva prešli cenzus, pa da ne ostanu ispod cenzusa”, ocijenio je on.

“U Beogradu je jasno pokazana volja građana”

Demantuje bilo kakvu mogućnost saradnje sa Srpskom naprednom strankom – prenosi N1.

“Naravno da nije moguća nikakva saradnja. Mi smo najjača opozicija i najviše smo kritikovali vlast u prethodnim godinama”, rekao je Đilas.

Prema njegovim riječima, u Beogradu je jasno pokazana volja građana Beograda, da dođe do promjene vlasti.

Zahvalio se građanima koji su izašli na izbore, i koji su, kako je naveo, satima čekali u redovima kako bi glasali.

Za kontrolore na izborima je rekao da su prošli “kroz pakao od šest ujutru do dva, tri sljedećeg jutra” i da bez njih ne bi imali ovakve rezultate.

“Jedan mandat SNS-u u Beogradu ‘visi’, ili ga dobija neko za hiljadu i nešto glasova, pošto je potrebno nula koma nešto odsto, što je zaista nevjerovatna situacija”, kazao je Đilas.

Dodao je da se dan nakon izbora nisu oglašavali, zato što nisu imali potpune podatke i “nisu imali tačan rezultat”.

“Jednostavno, nismo znali šta je tačan rezultat beogradskih izbora. A smatrali smo da je neodgovorno prema građanima da bilo šta saopštimo dok nismo sigurni. Kada smo vidjeli rezultate, shvatili smo da je situacija takva kakva jeste. Znamo šta je volja građana, i da vidimo kako ta volja može da se ostvari kroz mandate u Skupštini Grada Beograda”, rekao je Đilas.

Napravljen sastanak svih opozicionih stranak

Nakon toga, navodi predsjednik SSP, je napravljen sastanak svih opozicionih stranaka, na kome su svi iznjeli mišljenje da ne treba sarađivati sa SNS-om.

“U tom trenutku smo imali informaciju da izbori treba da se ponove na dvadeset i nešto mjesta, i zaključak koalicije je bio da na tim izborima pozovemo građane da glasaju za listu ‘Ajmo ljudi’, zato što bi na taj način prešla cenzus i na taj način bi došli u situaciju da se poštuje volja građana, odnosno da ove stranke koje su dobile više glasova mogu da formiraju gradsku vlast”, kazao je on.

“Izbori moraju da se ponove na 120 mjesta u Beogradu”

Navodi i da su nove informacije govorile da glasanje treba da se ponovi na 129 biračkih mesta u Beogradu.

Pojasnio je da je u mnogim slučajevima prekršen izborni proces, kao i da su dobili uvid u devet zapisnika sa biračkih mjesta na kojima su postojale primjedbe, dok je “120 – nestalo”.

“Tih 120 zapisnika nisu kompletni i svi pravnici kažu da ako nedostaje taj papir, na tim mjestima moraju da se ponove izbori”, isključiv je on.

Kaže da su prigovori podnjeti, kao i da zahtjeva da se oko prigovora raspravlja.

“Sačekaćemo da vidimo da li vlast prihvata da se izbori ponavljaju bar na tih 120 mjesta u Beogradu koji bi pokazali volju naroda”, istakao je Đilas.

“Ta bi se vlast tehnički formirala, i iz nje bi išli na nove izbore”

On je najavio da ako bi opozicija uzela vlast u Beogradu, i ocijenio da bi ona bila “heterogena”, kao i da bi morala mandat da oroči na šest do osam mjeseci, kako bi pripremila nove izbore.

“Ta bi se vlast tehnički formirala, i iz nje bi išli na nove izbore”, rekao je gost N1.

Đilas je, govoreći o Zdravku Ponošu, rekao da je on bio “sjajan kandidat za predsjednika, ali da se to nije desilo”.

Govoreći o Beogradu, smatra da je “pata karta” situacija, da je to kriza, a da se “iz krize izlazi novim izborima”.

“Nikome ne pada na pamet da odustane od prigovora, od žalbi GIK-u i Upravnom sudu. Ali ako institucije ne daju zadovoljavajuće rješenje, idemo na proteste. Na tim protestima šta radimo? Tražimo vlast Ujedinjenih za pobjedu, Zavjetnika, jednog POKS-a, drugog POKS-a? Je l’ to radimo? Pa, opet ćemo doći do novih izbora. Novi izbori su jedino rješenje u sadašnjoj situaciji”, ponovio je Đilas.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.