Šta ovo sada znači za Srbiju? Večera u Berlinu na kojoj se samo jedan gospodin smješka: Kurti, Lajčak i Vučić

U Berlinu je sinoć organizirana večera za premijera Kosova Albina Kurtija, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića te specijalnog izaslanika EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslava Lajčaka.

U posljednje vrijeme malo je onih koji prate regionalnu politiku, a da nisu primjetili Vučićeve izraze zabrinutosti zbog sve većih pritisaka sa Zapada koji od Srbije očekuje da se opredijeli u odnosu na Rusiju.

U tom rolerkoasteru političkih, ekonomskih i sigurnosnih pitanja, pritisak na Srbiju je usitinu veliki, piše Klix.ba. To s eposebno odnosi na dijalog s Prištinom, gdje Zapad očekuje postizanje dogovora za priznanje Kosova.

U tom kontekstu treba istaći da je medvjeđu uslugu Srbiji nedavno učinio i Vladimir Putin, koji je zatražio nezavisnost za proruske regije Luganjsk i Donjeck u Ukrajini po principu kako je to dobilo Kosovo.

U takvim okolnostima Vučić je održao sastanke u Berlinu gdje ga je kao domačin primio kancelar Njemačke Olaf Scholz. U skolopu posjete toj zemlji organiziran je i susret s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem.

Zaključci susreta su u suštini:

nema promjene granica niti razmjene teritorija između Srbije i Kosova

konačni dogovor mora podrazumijevati međusobno priznanje Srbije i Kosova

ne smije biti ratnog huškanja

Njemačka će podržati viznu liberalizaciju za građane Kosova

može očekivati veći pritisak EU na Srbiju.

Takav tok razgovora vjerovatno je uzrokovao najviše zadovoljstva kod kosovskog premijera, što se vidi i na priloženoj fotografiji sa večere u Berlinu.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.