Šta priča ovaj čovjek? Milorad Dodik za španski mediji poručio: “Prvo što predlažem jest da stranci prestanu upravljati ovom zemljom jer je ona jedina kolonija”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a je i u intervjuu za španski list El Mundo govorio o podjeli Bosne i Hercegovine po etničkim linijama

Ovaj put je pozvao na, kako je izjavio, civilizovanu podjelu ako Bosna i Hercegovina ne bude uspješna kao država, a bošnjake je ponovo nazivao muslimanima.

“Bosna i Hercegovina neće moći opstati zbog istog razlog zbog kojeg nije opstala Jugoslavija. U Bosni i Hercegovini postoje tri naroda. Dva od njih, Hrvati i Srbi su jako nezadovoljni. Muslimani žele stvoriti unitarnu državu u kojoj bi oni bili dominantan narod.

Naša politika nije usmjerena na secesiju. Govorimo o drugačijoj mogućnosti, temeljenoj na procjeni da Bosna i Hercegovina neće biti uspješna kao država. Bude li tako, najbolje se razdvojiti na civilizovan način”, poručio je Dodik.

Prema njegovim riječima, Srbi neće početi rat za secesiju. Ponovio je da se najbolje razdvojiti ako se, kako je kazao, ne može živjeti zajedno.

Bosnu i Hercegovinu je predstavio kao “eksperiment stranaca” te da postoji samo zbog pritiska međunarodne zajednice. Pozvao je međunarodnu zajednicu da domaćim političarima omogući da pokušaju pronaći kompromis.

Ostao je pri stavu da visoki predstavnik Christian Schmidt nema pravo nametati zakone. Dodik je u intervju za El Mundo zaključio da je Bosna i Hercegovina “propali projekat” i da je “sinonim za krizu”.

“Prvo što predlažem jest da stranci prestanu upravljati ovom zemljom jer je ona jedina kolonija koja trenutačno postoji u Evropi. Neka nas puste pronaći konsenzus, ako je moguće”, izjavio je.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.