FOTO: Arhiv

Šta reče na konferenciji za medije? Milorad Dodik: “I Hrvati veoma blizu opšteg napuštanja institucija BiH”

Posljednje Vijesti

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u Banjaluci da je pravna i politička činjenica da visoki predstavnik ne postoji u BiH, te da trenutna pat pozicija vodi do raspada BiH, koji neće spriječiti ni Christian Schmidt, ni bilo ko drugi.

“Očigledno nefunkcionisanje institucija govori o tome da ne postoji država. Krizna grupa, kada je svojevremeno pisala o BiH, navela je da je BiH veoma rovita, te da je sasvim dovoljno da Srbi izađu iz zajedničkih institucija, da to urade i Hrvati i BiH više nema”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, Hrvati su zbog svog položaja veoma blizu opšteg izlaska iz institucija BiH.

“Oni se još uzdaju u dogovor o Izbornom zakonu BiH, ali ukoliko se to ne desi situacija je takva da BiH traži opšti dogovor kako iz ovog izaći. Opšti dogovor podrazumijeva da nema visokog predstavnika i nema stranih sudija Ustavnog suda BiH”, naglasio je Dodik.

Ako nema toga, tvrdi Dodik, jednog dana će neko staviti tačku i reći da je ovo završeno.

Dodik je ponovio da je RS za mir, nije za sukobe.

“Mi smo za političko rješenje koje može da bude dvojako, ili ćemo se dogovoriti ili se nećemo dogovoriti i onda BiH nema. BiH nije ničija prćija i niko ne može u ime nje da govori. Ako ne govorim ja, zajedno sa partnerima u Predsjedništvu BiH, onda nema BiH”, poručio je Dodik.

Dodik je kategoričan da neizabrani stranac nije imao pravo da nametne zakon o zabrani negiranja genocida, da se taj zakon ne može smatrati legitimnim i legalnim.

Dodik je naveo da se ne može prihvatiti da neko dođe u BiH i da mimo Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma bilo šta radi, dodajući da je visoki predstavnik to radio masovno.

“Ranije je imao ozbiljnu podršku međunarodnog faktora, kojem je bilo teško suprotstavljati se, ali mi ćemo se sada suprotstavljati posljedicama onoga što je radio visoki predstavnik, uz saznanje da “danas BiH nema visokog predstavnika, jer on nije imenovan”, nečuveno je kazao Dodik. Postoji neki samozvani kojeg podržavaju neki u BiH, pire mu u leđa, daju mu neku snagu”, rekao je Dodik.

Leave your vote