Staša Košarac brutalno izvrijeđao Sarajevo, stigao mu žestok odgovor: Koliko moraš biti loš ljudski materijal da izvrijeđaš rodni grad?

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH Staša Košarac bio je posljednji u nizu koji se obratio nakon današnjeg otkazivanja ročišta predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku. Košarac je odmah u startu pokušao pratiti Dodika u vulgarnostima i vrijeđanju pa je izjavio niz uvredljivih konstatacija upućenih na račun glavnog grada Bosne i Hercegovine. Stigao mu je i žestok odgovor.

“Dobro poznajemo Sarajevo i znamo kakvim je virusima kontaminirano, a ovaj proces je najbolji pokazatelj toga. Montirani procesi protiv predsjednika Dodika sigurno će ostaviti posljedice na institucije u BiH.

Nemojte misliti da mi, zaposleni u institucijama BiH, nemamo snagu da branimo interese Republike Srpske, predsjednika Republike i njenih institucija.

Ovo je napad na izbornu volju građana Republike Srpske”, stava je Košarac.

Ovako montirani procesi američkih ambasadora, dodaje, potpomognuti državnim Sudom i Tužilaštvom pokazuju da je BiH neperspektivna.

U nastavku je zapravo samo ponovio ono što su prije njega rekli Dodik, Cvijanović, Vulić i Višković o nepriznavanju Christiana Schmidta za visokog predstavnika u BiH, o tome da je proces protiv Dodika “politički” i da je suđenje Dodiku zapravo “suđenje Bosni i Hercegovini”.

Za očekivati je da državni ministar u narednim danima pojasni šta je mislio poručiti ovom konstatacijom o glavnom gradu države koju predstavlja.

Zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Damir Mašić komentarisao je današnje obraćanje državnog ministra Staše Košarca ispred Suda BiH u kojem je izvrijeđao Sarajevo.

“Koliko moraš biti zloban, pokvaren i jednostavno loš ljudski materijal da na ovaj način izvrijedjaš grad u kojem si rođen i u kojem i dalje svakog mjeseca primaš enormno visoku platu”, napisao je Mašić.

Košarac je, kako je dodao, bezobrazno izvrijeđao Sarajevo, Sarajke i Sarajlije, “a sve za ljubav voljenog vođe.”

Ranije je Dodik izjavio: “Ovo je politički proces. Zakon je dao nama pravo da tražimo da se premjesti suđenje.

Vijeće Suda je reklo da odbija naš zahtjev i rekli su nam da imamo tri dana žalbe. To ističe u ponedjeljak i žalit ćemo se tačno tad na kraju radnog vemena ako treba.

Ovo dokazuje više o slabostima sistema nego o nekoj mojoj krivici.

Nije ni počela rasprava jer je moj tim uložio zahtjev da se premjesti suđenje.

ČITAJTE I OVO: Dodik nakon otkazanog ročišta u Sudu BiH: Tražimo da se suđenje premjesti, ovo je politički proces

Sudija je bio korektan i uvažio činjenice”, rekao je Dodik te je prozvao i Christiana Schmidta i ambasadora SAD-a Michaela Murphyja.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.