Staša Košarac se obrušio na Biseru Turković, udario joj na godine: ‘U godinama ste koje ne dozvoljavaju da lažete’

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac potvrdio je da će, uprkos sabotaži ministrice vanjskih poslova Bisere Turković, prisustvovati vanrednoj sjednici Generalne skupštine Svjetske turističke orgnizacije, na kojoj će biti razmatrana suspenzija članstva Ruske Federacije u ovoj organizaciji.

”Biću na sjednici Generalne skupštine i o suspenziji Rusije glasat ću suprotno političkim željama i fantazijama Turkovićeve”, poručio je ministar Košarac.

Burno u Vijeću ministara BiH

Prema njegovim riječima, nesuvisle su i netačne posljednje izjave ministrice Turković u vezi sa izdavanjem akreditiva delegaciji Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

”Raskrinkali smo njene perfidne pokušaje da opstrukcijama utiče na ishod glasanja. Jalova su njena naknadna nastojanja da zamaskira ostrašćenost i podmukle namjere, iznoseći u javnost lažne tvrdnje na moj račun. Riječ je o političkoj štetočini, oličenju podvale i falša”, poručio je ministar Košarac.

Reakcija Turković, dodao je, uslijedila je nakon što je u javnosti ukazao na zloupotrebe nadležnosti ministra vanjskih poslova u vezi sa formalnim potvrđivanjem akreditiva i od Svjetske turističke organizacije zatražio da ospori akreditive izdate ambasadoru BiH u Španiji.

Teške optužbe

U objavi na društvenim mrežama, dodao je  da je Turković iznijela niz nelogičnosti, manipulišući rokom za izdavanje akreditivnih pisama.

”Juče tvrdi da smo zakasnili sa zahtjevom, da bi istog dana u poslijepodnevnim satima dostavila mom Kabinetu nove akreditive, koji ovog puta uključuju i članove naše delegacije. Ako je rok prošao 18. aprila, kako je moguće da je nove akreditive za delegaciju iz BiH izdala dva dana poslije?! Vjerni sljedbenik politike Izetbegovića starijeg – do podne jedno, od podne drugo”, naveo je ministar Košarac.

Kako je istakao, rok za prijavu, kako je to i sama Turkovićeva napisala, bio je 18. april, što je delegacija Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa ispoštovala i prijavila svoje članove na vrijeme.

“To je na jednostavan način mogla da provjeri u kontaktu sa organizatorima. No, bez našeg znanja, prvobitno je izdala akreditive ambasadoru Danki Savić, o čemu nas je obavijestio organizator. Nakon naše reakcije, promijenila je mišljenje i izdala nova akreditivana pisma”, naveo je Košarac.

Kako je istakao, korisno bi bilo da ministar vanjskih poslova ponekad pročita poslovnike o radu međunarodnih organizacija i institucija.

”Šefica bh. diplomatije vjerovatno bi se iznenadila kada bi ustanovila da je u pravilniku o radu Svjetske turističke organizacije, između ostalog, navedeno da se, ako je moguće, akreditivi dostavljaju dan uoči sjednice Generalne skupštine”, dodao je ministar Košarac.

On je ocijenio da je bespredmetno komentarisati insinuacije Turkovićeve o pokušaju da se izbjegne, kako je navela, izazov glasanja o statusu Rusije u Svjetskoj turističkoj organizaciji. Umjesto toga, uputio je direktnu poruku ministru inostranih poslova:

”Bisera, u ozbiljnim ste godinama koje ne dozvoljavaju da lažete. Ako ipak ne možete protiv takvog poriva, onda barem razmislite o antologijskom opisu – dobar diplomata dva puta razmisli prije nego što ne kaže ništa”, zaključio je ministar Košarac.

 

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.