State Department: Evo šta je navedeno u Blinkenovom pismu bh. vlastima: SAD su najjači partner BiH!

Sjedinjene Američke Države, koje su posredovale u mirovnom sporazumu u Bosni i Hercegovini 1995. godine, mogle bi uvesti sankcije onima koji pokušaju da se jednostrano povuku iz njenih državnih institucija ili destabilizuju sporazum, naveo je u utorak državni sekretar SAD Antony Blinken, javlja Reuters, a prenosi Radio Slobodna Europa.

„Kao svjedok potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma (Dayton Peace Accords – DPA), Sjedinjene Države ponavljaju da će potezi za jednostrano povlačenje iz institucija na državnom nivou ili koji bi na drugi način mogli destabilizovati DPA biti suočeni sa odgovarajućim akcijama, uključujući razmatranje sankcija“, naveo je Blinken u pismu upućenom članovima tročlanog Predsjedništva BiH, objavio je portal istraga.ba, čiju je autentičnost za Radio Slobodna Evropa potvrdio State Department.

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, prijeti da će se povući iz institucija na državnom nivou, uključujući zajedničko pravosuđe, vojsku i poresku administraciju.

On je odbacio međunarodnu zabrinutost da bi takav plan mogao da izazove ponovni sukob u etnički podeljenoj balkanskoj zemlji.

Sjedinjene Države su ranije saopštile da “ne postoji ustavni način” da se većinski srpski entitet, RS, jednostrano povuče iz nacionalnih institucija. Dodik kaže da institucije koje želi da napusti nisu upisane u dejtonski ustav, već su nastale amandmanima.

Predstavljajući ovog mjeseca izvještaj Vijeću bezbjednosti Ujedinjenih nacija, Christian Schmidt, glavni izaslanik UN za BiH, oštro je upozorio da su podjele i sukobi u državi „veoma stvarni” i da Dodikovi postupci predstavljaju „egzistencijalnu prijetnju” Dejtonskom sporazumu.

Blinken je u svom pismu naveo da bi koraci za podrivanje institucija BiH ugrozili ne samo evropsku perspektivu zemlje – upućujući na njen cilj da se na kraju pridruži Evropskoj uniji – već i potkopali regionalnu stabilnost i krhku ekonomiju.

On je pozvao sve strane da se vrate za sto i izgrade konsenzus među etničkim entitetima.

“Sjedinjene Države su najjači partner Bosne i Hercegovine u rješavanju problema podjele vlasti i nedostataka funkcionalnosti kroz dijalog”, rekao je Blinken.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.