State Department poslao ozbiljne poruke nakon Dodikovih prijetnji Schmidtu: Nedvosmisleno stojimo uz Dejtonski mirovni sporazum kao i ovlaštenja visokog predstavnika

Glasnogovornik američkog State Departmenta Matthew Miller osudio je prijetnje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da će uhapsiti I protjerati visokog predstavnika Christiana Schmidta u koliko se odlući ući u ovaj bosanskohercegovački entitet.

“Sjedinjene Američke Države osuđuju prijetnje Milorada Dodika da će spriječiti visokog predstavnika Schmidta da uđe u Republiku Srpsku.

Nedvosmisleno stojimo uz Dejtonski mirovni sporazum kao i ovlaštenja visokog predstavnika Schmidta da ga sprovede, kao I uz državu Bosnu i Hercegovinu,” napisao je Miller na mreži X (bivši Twitter).

Dodik je prije dva dana izjavio da visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt od sljedeće sedmice neće moći ući u taj entitet te da će ga uhapsiti ukoliko kroči na teritoriju tog entiteta.

Naglasio je da se u RS priprema uredba o zabrani ulaska visokog predstavnika te da će policijske stanice imati zadatak da, kada Schmidt uđe u RS, “organizuju jedinice i da ga izbace”.

Ove Dodikove prijetnje osudila je i američka ambasada u Sarajevu, navodeći da su te izjave napad na Dejtonski mirovni sporazum, ustavni poredak BiH i državu BiH.

“Nepromišljene prijetnje i smiješne tvrdnje Dodika o statusu i ovlastima visokog predstavnika su neprihvatljive i predstavljaju još jedan korak niz opasan put koji je on izabrao – put izolacije”, upozorili su iz Ambasade SAD-a.

I iz Ureda EU u BiH oglasili su se povodom najave uredbe u manjem bh. entitetu RS kojom se visokom predstavniku Christianu Schmidtu zabranjuje ulazak u taj entitet.

-Najave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o dekretu kojim se sprečava ulazak visokog predstavnika Šmita u entitet predstavlja još jednu provokaciju koja narušava ustavni okvir Bosne i Hercegovine.

Inicijativa nije ni pravno utemeljena niti provodiva. Evropska unija podržava misiju visokog predstavnika i njegov Ured – naglasili su iz Delegacije EU, na čijem čelu je ambasador Johan Satler (Johann Sattler) i dodali:

-U vrijeme kada koalicija na državnom nivou ulaže napore u usvajanje zakona relevantnih za napredak na evropskom putu, žalosno je što predsjednik Republike Srpske ponovo stavlja težište na podjele, zapaljive i destabilizujuće poteze umjesto na reforme koje nose stvarne koristi za građane.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.