State Department se oglasio se saopštenjem za javnost: “Osmica i SDA koristili vlast za ličnu i stranačku korist, rukovodstvo RS-a želi oduzeti ovlasti od države”

Američki State Department izdao je saopćenje za javnost nakon što su danas na listu sankcija SAD-a dodali tri imena iz Bosne i Hercegovine.

“Kako Sjedinjene Države nastavljaju podržavati reforme, mi također promovišemo odgovornost za postupke onih koji potkopavaju demokratske institucije kao i njihovu agendu za političku i ličnu korist na štetu mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu”, navodi se na početku.

Dalje ističu da etnonacionalističke političke stranke nastavljaju da potkopavaju demokratske institucije u Bosni i Hercegovini, da se bave koruptivnim ponašanjem i krše Dejtonski mirovni sporazum kako bi podrivali državu BiH radi uske lične i političke koristi.

“Rukovodstvo entiteta Republika Srpska (RS) angažovano je u secesionističkim akcijama kako bi oduzelo ovlasti od države i dalo ih entitetskim vladama i institucijama.

Političke stranke sa sjedištem u entitetu Federacija BiH ‘naoružale’ su ključne institucije sektora pravde i sigurnosti kako bi zloupotrebile resurse za podršku političkim ciljevima i za zaštitu kriminalnih organizacija s kojima su povezane”, navode iz State Departmenta.

Danas su vlasti SAD-a uveli sankcije za, kako su naveli, tri pojedinca koji predstavljaju prijetnju vladavini prava, regionalnoj stabilnosti i aspiracijama onih koji traže funkcionalnu demokratsku upravu.

Ministarstvo trezora SAD-a na crnu listu je stavilo bivšeg direktora OSA-e Osmana Mehmedagića jer je zloupotrijebio telekomunikacionu kompaniju, u državnom vlasništvu, BH Telecom u korist svoje stranke, Stranke demokratske akcije (SDA).

Postoje i vjerodostojne informacije da je Mehmedagić sarađivao sa kriminalnim mrežama radi ličnog i partijskog bogaćenja.

Ova aktivnost odražava širi obrazac ponašanja Mehmedagića i SDA u korištenju položaja vlasti za ličnu i stranačku korist.

Sanksionisan je i Dragan Stanković, direktora Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS-a, jer Washington smatra da on provodi aktivnosti koje su eklatantan pokušaj uzurpiranja imovine države BiH koja se nalazi u entitetu RS, suprotno odlukama Ustavnog suda BiH, Ustavu BiH i zabrani raspolaganja državnom imovinom koju je nametnuo Ured visokog predstavnika (OHR).
Stankovićevi napori da donese ovaj neustavan zakon odražavaju lažne tvrdnje predsjednika RS Milorada Dodika i drugih lidera RS u vezi s tim.

I na kraju, treća osoba iz BiH je Edin Gačanin, koji važi za jednog od najozloglašenijih svjetskih trgovaca narkoticima.

State Department navodi da je pored trgovine narkoticima u više zemalja, Gačaninov kartel umiješan u pranje novca i povezan je s grupom za organizirani kriminal Kinahan, koju je Ministarstvo finansija SAD-a prethodno označilo kao značajnu transnacionalnu kriminalnu organizaciju.

“Kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, Sjedinjene Američke Države su posvećene borbi protiv endemske korupcije, prijetnji državnoj vlasti BiH, te trgovine nedozvoljenih droga i organiziranog kriminala, koji zajednički prijete euroatlantskoj putanji BiH. Ostajemo nepokolebljivi u podršci građanima Bosne i Hercegovine i demokratskim institucijama zemlje”, zaključeno je.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.