Stigao je brzi odgovor, SDP poručuje: “Naša stranka nek zna da se nećemo kockati s državom”

Napad na naše sugrađane smatramo napadom na sve nas, kaže se u reakciji sarajevske kantonalne organizacije Socijaldemokratke partije (SDP) BiH.

“Sarajevski SDP, uključujući svakog našeg člana, a posebno naše izabrane zvaničnike, nikada, ničim i ni na koji način ne relativizira i ne pravda šovinističke ispade i napade na naše sugrađane.

Naprotiv, to je u suštinskoj suprotnosti s temeljnim idealima i postulatima na kojima SDP počiva”, navodi se u reakciji.

Sarajevo jeste i mora biti grad dovoljno širok za svakog stanovnika, bez obzira na njegovu ili njenu vjersku ili etničku pripadnost, dodaje se.

“Svaki napad na takvo Sarajevo i na bilo kojeg našeg sugrađanina i sugrađanku na osnovu njihovog vjerskog ili etničkog identiteta smatramo i napadom na SDP i na svakog od nas lično. Naše sugrađane, žrtve ovog napada, uvjeravamo da niko od nas, ni na koji način, ne relativizira ovaj napad.

Uvjeravamo vas da nijedna izjava naših zvaničnika nije imala namjeru da opravda ili umanji užas napada na vaš dom i duboko se izvinjavamo ako ste tako protumačili naše poruke”, navode dalje.

Kažu kako svim građankama i građanima jasno poručuju: Sarajevo i njegova multietničnost naša su svetinja, naša crvena linija koja se ne prelazi. Zahvaljuju se pripadnicima MUP-a na brzoj reakciji i pronalasku počinilaca, duševno oboljele osobe. Kažu kako je njihova reakcija unijela smiraj svima.

“Koalicionim partnerima” iz Naša stranke, poručujemo da nije primjereno da napad na sugrađane i spinovanje izjava predstavnika SDP-a koriste u očito propagandne svrhe, dodaju uz isticanje koalicionog statusa pod navodnicima.

“Građani treba da znaju da iste te osobe koje se obraćaju saopštenjem najmanje jednom sedmično imaju sastanak s gradonačelnicom, kao i svakodnevne kontakte, te da je bilo šta osim propagande bilo motiv, sigurno bi drugačije postupili.

Žalosti nas njihova odluka da s nama ubuduće komuniciraju putem medija. Nerado ćemo, ali na njihovo insistiranje, prihvatiti takvu praksu.

Također, obavještavamo ‘koalicione partnere’ iz Naše stranke da nemaju brige i da će SDP nastaviti braniti Sarajevo i Sarajlije od svakog zla, kao što su naši prethodnici u partiji to generacijama radili, i u ratu i u miru”, navode dalje.

Mi to, gospodo, nikada nećemo raditi naivno i na štetu Sarajeva, navodi se dalje.

“Nećemo se kockati s državom zarad populizma, nećemo pristajati na revizionističke teorije, nećemo nikada žrtvovati istinu da bismo relativizirali prošlost.

Također, nećemo izigravati saradnju samo kada nama odgovara niti ćemo spinovati vaše izjave i produbljivati rane sugrađanima zarad glasova.

Nećemo biti neozbiljni. Sarajevski SDP će nastaviti raditi i djelima govoriti, ali se i vrlo otvoreno pozabaviti neozbiljnošću svakoga ko neradom ugrožava naš grad, a to pokušava nadomjestiti PR trikovima”, zaključuju iz SDP-a.

Sarajevska gradonačelnica Benjamina Karić povezala je jučer jedan incident u Sarajevu s politikom predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića. Tu njenu izjavu kritikovali su iz Naše stranke.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.