Stigla vrlo oštra reakcija iz Naroda i Pravde nakon Mandićevog gostovanja na FACE-u: “Nerad se neće skrivati iza Trojke!”

Sinoć je u specijalnom izdanju “Vjestnika” gostovao načelnik Općine Centar, Srđan Mandić. Podsjećamo, ovaj se načelnik našao u centru pažnje nakon inicijative vijećnika za njegov opoziv.

On je sinoć na FACE-u iznio niz tvrdnji, optužujući NiP (Narod i pravda) i Jasmina Ademovića za pokretanje njegovog smjenjivanja.

S tim u vezi, reagirala je potpredsjednica NiP-a, Biljana Lazarević, koja je kazala da je ova inicijativa pokrenuta zbog “branjenja slobode i suštine Trojke iza koje se ne smije skrivati ničiji nerad”.

“Kao prva potpisnica Inicijative za smjenu načelnika Mandića, smatram svojom obavezom prema građanima da obrazložim neke svoje razloge njenog potpisivanja. Posebno nakon niza javnih nastupa načelnika u kojima je iznio dezinformacije i spinove, čime je dio javnosti pokušao dovesti u zabludu.

Kao članica NiP-a i potpredsjednica stranke, na sve nedostatke u radu načelnika sam ukazivala od samog početka, i to na svim sastancima na kojima je te činjenice trebalo iznijeti: sastancima NiP-a i sastancima koalicije kojima sam prisustvovala, a čiji akteri su bili i predsjednici stranaka i kantonalnih organa. Sve što sam rekla na tim sastancima i sada stojim iza toga.

NiP Centar je uvijek bio spreman za sve dogovore i razgovore. Načelnik, međutim, vijećnike NiP-a nije smatrao svojim timom čije sugestije treba saslušati i dijelom koalicije koja ga je iskreno podržala na izborima. O tome sam pisala i prije godinu dana. Za godinu dana svoj odnos prema nama, a prvenstveno prema poslu i dužnosti koju obavlja, nije promijenio, iako je višestruko obećavao.

Nakon, evo, skoro tri godine mandata, na dnevni red Općinskog vijeća nismo uspjeli ‘dobiti’ čak ni novi statut, o razlozima što je realizacija budžeta na kapitalnim projektima tek jedna trećina, ni odgovore na pitanja o ugovorima o djelu, o upitnom povećanju troškova na nekoliko realiziranih projekata… o svemu za šta javnost proziva općinsku upravu.

Umjesto odgovora, dobijamo optužbe da smo ‘kopija SDA’, da smo ga izdali, prekršili dogovor i slične neistine.

Od početka mandata u Općini Centar, vijećnici NiP-a uvijek bili ti koji su koalicionim partnerima pružali ruku kako bi održali potpisani dogovor i koaliciju, a zauzvrat se proglašavamo ‘dežurnim krivcima’ za loš položaj načelnika u koji je sam sebe doveo.

Vijećnici NiP Centar su među rijetkima koji sjednicama Vijeća prisustvuju od početka do kraja, oni bez kojih nijedan važan dokument ne bi bio izglasan… odluke, saglasnosti načelniku za potpisivanje ugovora, budžet… da, i budžet i tabela komunalnih projekata usvojenih uz budžet koji se, nažalost, ne implementiraju.

Sve sjednice Vijeća svi mogu pogledati na YouTubeu i uvjeriti se, kao i zapisnike o prisustvu.

Vijećnici NiP-a su aktivni vijećnici koji pokreću inicijative, a načelnik je podrazumijevao da smo samo ruke, a najčešće ‘nula’ kojoj nije trebao dati odgovore na pitanja građana, na očekivanja da se projektti realizuju, da se civilizirano i institucionalno razgovora. Ništa!

Nedavno nam kolege, koalicioni partneri, poslaše i poruku (citat, dio): ‘Za mene više ne važe dogovori do daljnjeg.’ ‘Ništa lično, ali do načelnika morate preko mene… Bujrum…’

Takav odnos vijećnici, koje su građani birali kao svoje zastupnike, ne zaslužuju. Šutjeti o tome nisam i neću, jer smo uvijek bili korektni.

Kontinuirano smo upoznavali sve: koalicione partnere, stranačke organe, a vrlo često i samu javnost. Na kraju nam je ostala jedina zakonska mogućnost da neradu i netransparentnosti stanemo ukraj, da pokrenemo opoziv.

Podnijeli smo i tu inicijativu i za svoje postupke preuzimamo odgovornost, držeći da ovim branimo suštinu i principe koalicije Trojka, iza koje se ne smije skrivati ničiji nerad. ‘Idemo dalje!'”, zaključila je potpredsjednica NiP-a, Biljana Lazarević.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.