Stigle su jako teške optužbe: “Fadil Novalić je izigrao svog predsjednika Bakira Izetbegovića i povratnike u RS”

Klub zastupnika SDP-a BiH u Parlamentu FBiH danas je u parlamentarnu proceduru uputio četiri amandmana na Budžet Federacije BiH za 2022. godinu kojim se osiguravaju povećanje sredstava u iznosu od 18,7 miliona KM za pomoć povratnicima i održivom povratku, posebno na području RS.

Oni kažu da je ovo reakcija nakon što su, kako kažu, premijer Fadil Novalić i Vlada FBiH ponovo izigrali povratnike i nisu u budžetu planirali potrebna i obećana sredstva.

“Usvajanjem ovih amandmana bi se ispunilo javno dato obećanje predsjednika svih državotvornih stranaka nakon sastanaka održanih jesenas s predstavnicima povratnika u skupštinama i opštinama s područja RS-a. Tada su se predsjednici najvećeg broja stranaka zastupljenih u Parlamentu Federacije BiH obavezali da će podržati i osigurati da se u budžetu za 2022. godinu za povratničku populaciju izdvoji 1,5 posto od ukupnih budžetskih prihoda i primitaka, što na godišnjem nivou treba iznositi oko 50 miliona KM.

Uprkos postignutom dogovoru i obećanjima Vlada FBiH je u potpunosti izignorisala dogovoreno i nije planirala potrebno povećanje budžeta Ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice”, navode oni.

Ignorantski odnos premijera Novalića prema opozicionim strankama nije ništa novo, ali je posebno interesantna činjenica da je ovaj put Novalić doslovno prevario i stranačkog šefa Bakira Izetbegovića i praktično poništio i njegovo javno dato obećanje predstavnicima “Pokreta za državu”, dodaju u SDP-u.

“Zbog svega navedenog Klub zastupnika SDP-a BiH je predloženim amandmanima predložio povećanje budžeta resornog ministarstva za 18,7 miliona KM, i to 13,7 miliona na poziciji – Transfer za raseljene osobe i povratnike i 5 miliona KM na poziciji – Tekući transferi za programe povratka u RS. To bi u konačnici povećalo budžet ministarstva sa 33,17 miliona KM na 51,87 miliona KM, čime bi se u potpunosti ispunilo javno dato obećanje, kao i očekivanja i potrebe povratnika.

Planirana sredstva su predložena da se skinu s pozicija koje nisu esencijalne i na kojima ništa neće biti ugroženo, kao nijedan jedini predviđeni kapitalni projekt. Očekujemo podršku svih klubova u Predstavničkom domu, a posebno onih čije stranke su javno obećale povećanje sredstava za povratnike i održiv povratak”, zaključuju iz SDP-a.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.