in ,

Stiglo opravdanje iz Slovenije nakon zavrzlame u Predsjedništvu BiH: “Predsjednik Pahor redovno upozorava protiv ideja o raspadu BiH i prekrajanju granica na Zapadnom Balkanu”

Stiglo opravdanje predsjednika Republike Slovenije Boruta Pahora

U Predsjedništvu Bosne i Hercegovine održan je sastanak između savjetnika člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića i ambasadorice Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini Zorice Bukinac u povodu medijskih natpisa o navodnom dokumentu koji je premijer Republike Slovenije Janez Janša uputio predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu.

Kako je za N1 rečeno iz njegovog ureda predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor zagovornik je Bosne i Hercegovine, njenog teritorijalnog integriteta, evropske perspektive i mirnog razvoja, što uvijek dosljedno naglašava.

“Predsjednik Pahor želi da BiH što prije postane dio Evropske unije. Stalno naglašava važnost geopolitičkog pristupa proširenju Europske unije, koji bi obuhvatio i BiH koja je trenutno najslabije formalno povezana s EU.

Predsjednik Pahor redovno upozorava protiv ideja o raspadu BiH i prekrajanju granica na Zapadnom Balkanu. U tom kontekstu, zbog zabrinutosti zbog ovih ideja, pitao je sagovornike, sva tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kada je početkom marta posjetio Sarajevo”, naveli su u odgovoru za N1 iz Ureda predsjednika Slovenije.

VEZANI TEKST: Željko Komšić potvrdio da je predsjednik Slovenije Borut Pahor pitao da li je moguć miran razlaz u BiH…

Podsjetili su na njegov govor u Parlamentu Republike Sjeverne Makedonije 25. rujna 2020. kada je rekao da “ako nema proširenja Europske unije ili proširenja, polako će se zavladati teza da raspad bivše Jugoslavije još nije gotov i da je potrebno uspostaviti etničke granice umjesto postojećih”.

VEZANI TEKST: Šefik Džaferović o dubioznom istupu predsjednika Slovenije u Predsjedništvu BiH: “Kazao sam mu da je proces disolucije Jugoslavije završen!”

“Iz povijesnog iskustva znamo da su vrlo male šanse da se takav proces odvija na miran način bez sukoba koji bi također mogli ugroziti sigurnost i stabilnost u jugoistočnoj Evropi općenito. Zbog toga sam mnogo puta rekao da je proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan isključivo političko pitanje, koje također zahtijeva još promišljeniju strategiju Europske unije”, kazao je tada Pahor.

VEZANI TEKST: Premijer Slovenije Janez Janša oglasio se nakon kontroverznih navoda iz medija u vezi Bosne i Hercegovine

U svjetlu evropske perspektive zapadnog Balkana, predsjednik Republike priprema sastanak čelnika inicijative Proces Brdo – Brijuni, zakazan za maj.

Inteligencija se ne mjeri diplomom i školom, bitne su ove 3 stvari

Iz SDA uputili žestoku poruku političarima iz Evropske unije: “Nikakvog „razlaza BiH“ ne može biti!”