Stjepan Mesić jako oštar: “Milorad Dodik i Dragan Čović zajedno plešu argentinski Tango, uništavaju državu, ali BiH ne može zaustaviti niko od njih”

Posljednje Vijesti

U posljednjih nekoliko sedmica požari na području Hercegovine “gutaju” livade, štale, kuće, dok član predsjedništva Milorad Dodik neda saglasnost za angažovanje helikoptera za gašenje požara iz zraka.

Strašno je da iz ličnih interesa predjednik jedne države ne želi da istoj pruži zaštitu, posebno kada su u pitanju životi i imovina građana.

Međutim, nejasno je kako HDZ BiH, koji ima rukovodeće pozicije u ugroženim područjima, ali podrške Čovićevog partnera Dodika nema.

Dokazani prijatelj Bosne i Hercegovine, bivši predsjednik Hrvatske gostovao je na Hayat televiziji u Vijestima u 7. Iako se više ne bavi aktivno politikom vrlo je upućen u politička dešavanja na području Hrvatske i regije.

Komentirajući situaciju koja se događa trenutno u Bosni i Hercegovini kazao je da je oduvijek tvrdio da su Dragan Čović i Milorad Dodik dva najvažnija razarača Bosne i Hercegovine, te da je situacija sa požarom u Hercegovini samo potvrda ovih navoda.

Naime, ovdje bi se moglo raditi i o kaznenom postupku, jer negašenje ovog velikog požara je kažnjivo djelo, podsjetio je Mesić.

Koliko je poznato, u svijetu do sada nije zabilježeno da predsjednik države radi na štetu iste, ukoliko bi se to i dogodilo isti bi morao snositi određene sankcije, što prema trenutnoj situaciji u BiH nije slučaj.

-U ovako velikim nesrećama ljudi onda surađuju maksimalno i bez obzira na ideološke razlike. Međutim, ovdje se radi o jednom kapricu, ovdje se radi o jednom neodgovornom čovjeku koji bi ipak morao za ovo što do sada radi morao odgovarati, smatra Mesić.

O počinjenom zločinu odlučuje pravosuđe države u kojoj se dogodio

Tužilaštvo BiH zatražilo je od Hrvatske da preuzme procesuiranje 14 generala Hrvatske vojske, osumnjičene za ratne zločine tokom akcije Bljesak. Bosna i Hercegovina optužene tereti za dva krivična djela – ratni zločin protiv civila te povredu zakona i običaja ratovanja.

Željko Komšić predsjedavajući predsjedništva, brojni drugi političari rekli su kako nema pravnih osnova za ovakav potez Tužilaštva. Prijavu protiv hrvatskih generala podnio je MUP RS-a.

Kao bivši predsjednik Hrvatske, Mesić smatra da o zločinu koji se dogodio treba odlučitivati pravosuđe države u kojoj se dogodilo.

U svakom slučaju za zločin na području Hrvatske svakako da je odgovorno samo hrvatsko pravosuđe, međutim, ako bi se radilo o eventualnim zločinima izvan Hrvatske onda je to druga tema i ne odnosi se na hrvatsko pravosuđe.

Dodaje da ne zna da li će ovakav postupak naštetiti odnosu dvije države jer će vjerovatno brzo to preuzeti one institucije koje mogu i moraju ovo rješavati. Mišljenja je da nema potrebe da se uzbuđuje cijela javnost i građani.

Dodik, Čović, Milanović i Plenković ne poštuju instituciju Predsjedništva Bosne i Hercegovine

Milorada Dodika u Zagrebu srdačano su prije nekoliko mjeseci primili predasjednik i premijer Hrvatske. Nedugo nakon zagrebačkih razgovora Dodik je najavio i deklaraciju o mogućem “izlasku Srba i Hrvata iz BiH”. Plenković i Milanović u službenu posjetu idu u Mostar i sastaju se sa Čovićem umjesto sa predsjedništvom.

Takvu politiku Mesić smatra svakako štetnom, jer kako navodi svaki onaj koji zaobilazi Predjedništvo BiH ne poštiva instituciju Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Leave your vote