Stranka za BiH: “Da li je Dodik rekao Recepu Tayyipu Erdoganu da je u RS zabranio bosanski jezik”

Događaji Posljednje Vijesti

Stranka za BiH oglasila se saopćenjem u kojem reagira na izjave Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik na sastanku u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom , između ostalog je rekao: “Ja hoću dogovor, učinimo sve da ne dođe do disolucije BiH”.

“O kakvom dogovoru govori negator genocida i čovjek koji svakodnevno prijeti disolucijom Bosne i Hercegovine? Je li Dodik želi da se dogovorimo o tome da nije bilo genocida, da nije prilikom agresije protjerano i raseljeno preko milion građana Bosne i Hercegovine?

Dodik koristi svaku priliku da vrijeđa Bošnjake i naziva ih konvertitima. Da li je Dodik rekao uvaženom gostu i prijatelju Bosne i Hercegovine da je zabranio bosanski jezik u manjem bh. entitetu, da odlikuje koljače i ubice? Poduga je lista uvreda koje svakodnevno Dodik priređuje svima koji se bore za opstanak multietničke i multikulturalne Bosne i Hercegovine”, pitaju se iz Stranke za BiH.

Kako navode, narod republike Turske i predsjednik Erdogan uvijek su bili prijatelji svim građanima i narodima Bosne i Hercegovine, a Dodik ponižava jedan od tih naroda.

“U svojim licemjernim nastupima jedino mu se može vjerovati da želi disoluciju Bosne i Hercegovine i na sve načine pokušava ostvariti ono što se nije moglo genocidom i agresijom!”, navode iz Stranke za BiH.

Izjave Dodika o “mirnoj disoluciji” BiH jučer su komentarisali i članovi Predsjendištva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović.

“Nisam toliki hipik da se može desiti mirna disolucija BiH”, istakao je.

Član Predsjedništva Šefik Džaferović ističe da su BiH potrebni mir, stabilnost i funkcionalne institucije.

“Nikakva disolucija, a ne mirna, nije moguća. To je samo izazivanje stanje destabilizacije i nikome nije u interesu”, kazao je.

Džaferović smatra da je potrebno razgovarati o svemu u BiH.

Leave your vote