Stranka za BiH se oglasila: Presuda Kovačević je potvrdila da je Haris Silajdžić bio u pravu 2006.

Evropa je konačno potvrdila da je Haris Silajdžić bio u pravu, poručili su iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) povodom presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu po apelaciji Slavena Kovačevića.

U presudi je utvrđeno da su njegova prava u kontekstu glasanja za kandidate za državni Dom naroda i Predsjedništvo BiH prekršena zbog toga što nije u mogućnosti glasati za kandidate koji ne pripadaju konstitutivnim narodima i ne žive u određenom entitetu.

“Ovim je nakon 17 godina potvrđeno da su Aprilski paket ustavnih promjena i entitetsko glasanje u suprotnosti sa demokratskim evropskim principima”, saopćili su iz SBiH-a.

Dodali su da je Kovačević u svojoj izjavi to i potvrdio te objasnio kako je ovom presudom praktično zaštićeno aktivno biračko pravo svakog čovjeka na cijeloj teritoriji BiH jer ne može niko drugi uime glasača birati članove Predsjedništva BiH, uključujući i taj posredni ili indirektni izbor.

Kako je dalje pojasnio, to znači da Bosna i Hercegovina mora biti jedna izborna jedinica tako da svaki pojedinac ima jednako pravo da bira svoga šefa države.

“Ova presuda je potvrdila da je dr. Haris Silajdžić bio u pravu 2006. godine tokom pregovora o ustavnim promjenama osporavanjem entitetskog glasanja koje nije bilo ukinuto, nego čak i ojačano.

Iako je prošlo mnogo godina, potvrda ispravnosti takve odluke je ipak stigla i to sa najviše sudske instance u Evropi, što je i očekivano, jer je i sama Evropska konvencija o ljudskim pravima i osnovnim slobodama sastavni dio Ustava BiH i nadređena je svakom zakonu”, zaključili su iz SBiH-a.

Reagovali i iz NES-a

Predsjednik NES-a Nermin Ogrešević izjavio je da je presuda Evropskog suda za ljudska prava prema kojoj BiH treba biti jedna izborna jedinica pri izboru članova Predsjedništva BiH te da se svi građani moraju pitati pri izboru delegata Doma naroda Parlamentarne skupšine BiH potvrdila ispravnost stavova njegove stranke.

Ti stavovi se, kaže, odnose na one koje su zastupali tokom pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH i Ustava u Neumu i Sarajevu.

“Presuda Evropskog suda treba biti osnov svih naših budućih pregovora, nešto će zastupati sve one političke snage koje žele da Bosna i Hercegovina bude uređena kao evropska, demokratska država u kojoj ima dovoljno prostora za sve naše građane, pravoslavne, katoličke, islamske, kao i svih drugih vjeroispovijesti.

Upravo to je NES zastupio tokom svih pregovora i nije niti pedlja odstupio od tih stavova”, rekao je.

Ogrešević ističe da je presuda Evropskog suda za ljudska prava prilika da se konačno okonča sistemska diskriminacija u Bosni i Hercegovini uzrokovana dejtonskim uređenjem.

“Uostalom, to će Bosna i Hercegovina svakako morati uraditi ukoliko želi biti dio Evropske unije.

Zbog toga ne treba dozvoliti nikakva kalkulisanja i popuštanja kada je u pitanju provedba ove važne presude Evropskog suda za ljudska prava”, zaključio je.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.