Suad Bešlić se iz Njemačke vratio u Bosnu i Hercegovinu: Pokrenuo je proizvodnju bh. vatrogasnih vozila

I dok sve više mladih i obrazovanih Bosanaca i Hercegovaca pakuje kofere i odlazi iz BiH u potrazi za boljim životom i sigurnijom svakodnevicom, jedan drugačiji, pozitivan primjer zabilježen je u Živinicama. Avaz je posjetio firmu SU-AD, koju je osnovao Suad Bešlić, diplomirani inženjer mašinstva koji je konstruirao prvo domaće vatrogasno vozilo.

Otvorio pogon

Priča o njemu i njegovom uspješnom biznisu mnogima bi mogla biti putokaz kako se i u vlastitoj zemlji može dobro živjeti i zarađivati.

Ovaj mladi Kalesijac visoko obrazovanje inženjera stekao je u Njemačkoj, a praksu u firmi „Lentner“, u kojoj je godinama radio na proizvodnji vatrogasnih vozila.

Nakon nekog vremena došao je na ideju da u toj firmi formira svoj pogon u kojem će raditi dvadesetak mladih ljudi iz BiH. Ali do toga nije došlo, kako nam je rekao, zbog jedne majčine suze.

-Kada sam u BiH okupio 20 mladića raznih zanimanja kako bih ih pripremio za put u Njemačku, našla se i majka jednog od radnika i pitala me hoće li poslije odlaska njenog sina za njim otići i snaha i unučad.

Nakon što sam potvrdno odgovorio zaplakala je. Ta suza je bila jača od moga biznisa u Njemačkoj, pa sam odlučio, u dogovoru s ljudima iz „Lentnera“, odgoditi Njemačku i otvoriti pogon u Živinicama – naveo je Bešlić.

Mlaz za gašenje

I krenulo je bolje nego što se očekivalo.

-Krenula je proizvodnja vatrogasnih kola u našoj domovini. Ponosan sam na to što BiH ima svoj brend jer ovdje izgrađena vatrogasna vozila imaju brojne visokotehnološke prednosti, pa, recimo, spremnici za vodu su od 5 do 10 kubnih metara, mlaz za gašenje seže do 60 metara. Pretpregovori su završeni za deset vozila ove godine – rekao nam je Bešlić.

Vodi zaposlenike u Tursku

Firma ima i šest kooperanata, a u planu je otvaranje pogona u Stocu. Ove godine će se graditi i nova, savremena proizvodna hala, a to će biti šansa i za povećanje proizvodnje vatrogasnih vozila i nova zapošljavanja u Suadovoj firmi.

-Za posvećenost i predanost u radu svih 20 zaposlenika uskoro će na besplatnu petodnevnu ekskurziju u Tursku, a onda se bacamo na izradu 10 najsavremenijih vatrogasnih vozila za EU i BiH – poručio je Suad Bešlić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.