Sud u Sarajevu donio odluku: Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i Alma Destanović ostaju mjesec dana u pritvoru

Kantonalni sud u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor načelniku Općine Stari Grad Ibrahimu Hadžibajriću i sekretaru organa državne službe u Općini Stari Grad Almi Destanović.

Ovo je za Klix.ba potvrdila glasnogovornica tužilaštva Azra Bavčić.

Istovremeno sud je donio Rješenje o blokiranju novčanih sredstava i privremenu obustavu transakcija i to Ibrahimu Hadžibajriću 217.000 KM i 5.270 eura, dok je Almi Destanović blokirano 161.000 KM.

Pritvor osumnjičenom Hadžibajriću je određen zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke, prikriti dokaze te zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

Almi Destanović pritvor je određen zbog opasnosti od bjekstva i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogla ponoviti krivično djelo.

U akciji Start sedam osoba je uhapšeno (šest predato tužilaštvima) zbog sumnje da su počinili krivično djelo Organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelima Zloupotreba položaja ili ovlaštenja, Primanje dara i drugih oblika koristi, Davanje dara ili drugih oblika koristi i Pranje novca.

Ostali uhapšeni su predati u nadležnost Tužilaštva BiH (Seid Hadžibajrić, Elmedin Karišik, Emina Rogo i Mehmed Dedić). Njima je Sud BiH danas odredio jednomjesečni pritvor.

U akciji “Start” se istražuje niz krivičnih djela, uključujući organizirani kriminal, zloupotrebu položaja, primanje i davanje dara i pranje novca, a osumničeni su razotrkiveni raspakivanjem Sky aplikacije.

Policijski službenici SIPA-e izvršili su blokadu računa u iznosu većem od pola miliona KM, fizičkih i pravnih osoba koje se dovode u vezu sa izvršenjem kaznenih djela.

Detalji akcije ‘Start’

Više od 150 policijskih službenika Sektora kriminalističke policije i policijskih uprava, uz policijske službenike Sektora za policijsku podršku, izvršilo je pretrese na 30 lokacija na području Kantona Sarajevo – stambenih objekata, poslovnih i službenih prostorija.

U pretresima je, između ostalog, pronađen gotovi novac u iznosu od oko 200.000 KM u različitim valutama (44.950 KM, 64.950 €, 11.195 AED, 11.450 RUB), skupocjeni nakit, tri pištolja uz više stotina komada municije, 248 mašina za rudarenje kriptovaluta – vrijednost samih uređaja cca 1.200.000$ (miliondvijestotinehiljada dolara), te značajne količine sredstava u kriptovalutama.

Za devet fizičkih i šest pravnih osoba, Državna agencija za istrage i zaštitu je izvršila privremenu obustavu transakcija u ukupnom iznosu od 429.820 KM i 82.289 eura.

Privremeno je oduzeto i šest luksuznih putničkih motornih vozila (Audi, Mercedes x 2, BMW, VW Tiguan, Peugeot).

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.