Sudija Branko Perić vrlo ozbiljno upozorava javnost: Dodik provodi završni čin uništavanja pravosuđa, a stranci bi da pregovaraju

Komentarišući trenutnu situaciju u pravosuđu i zahtjeve da se pravosudne institucije vrate u nadležnost entiteta, sudija Suda BiH Branko Perić za Mrežu FTV-a kazao je da bi to bilo katastrofalno i da je glavni cilj Milorada Dodika uništiti pravosudne institucije na državnom nivou.

Perić je na početku kazao da je glavni cilj Milorada Dodika da preuzme pravosuđe te da su oni koji se bave organizovanim kriminalom koji je povezan s državom i tokovima javnog novca u strahu i čine sve da se zaštite.

“To podrivanje pravosuđa traje desetak godina. Ja mislim da je ovo završni čin jednog projekta rušenja pravosuđa, a ne Oružanih snaga i UIO-a. Tako da mi se čini da je ovo politički dijalog, koji je zakolutan kao politički, a ne kao pravni. Dodik nije pravni problem u BiH koliko ja vidim iz odnosa međunarodne zajednice prema njemu, nego je samo politički problem. Dakle, krenula je jedna politička priča u kojoj je Dodik stvorio odličnu pregovaračku poziciju. Dakle, on je sada ključni pregovarač u tom procesu. Kad uđete u proces pregovaranja, onda svi podrazumijevaju da nešto dobiju i nešto izgube”, rekao je Perić.

Dodao je da će Dodik biti zadovoljan ako dobije pravosuđe i smatra da će se sve okončati na način da će preći na entitetsku nadležnost. Istakao je da je Milan Tegeltija iznutra podrivao i uništio pravosuđe.

“Povod je bio Inzkov nesretni zakon, ali je on samo bio povod. Njega više niko ne spominje. Sada je glavna priča vraćanje nadležnosti. Kakve to veze ima s Inzkovim zakonom? Nikakve. Iskorišten je jedan dobar povod da se okonča taj proces uništavanja pravosuđa. Vidite da niko ne spominje pravosuđe u pregovorima. Svi ovi međunarodni zvaničnici koji dolaze u BiH razgovaraju s domaćim političarima, spominju OS BiH i UIO. Pravosuđe niko nije spomenuo. Dakle, ono je već otpisano. Čak ni VSTV, koji je institucija koja treba da štiti pravosuđe i pravosudni sistem, ne oglašava se uopšte o Dodikovim mjerama”, rekao je Perić.

Istakao je da je VSTV “pukao” po entitetskom šavu te da članovi nisu mogli da se dogovore o saopćenju za javnost, odnosno da upoznju javnost o posljedicama prijenosa nadležnosti na entitetski nivo.

“To je bilo nešto što je logično VSTV trebao da saopšti javnosti odmah, čim je Dodik oglasio tu ideju. Međutim, oni su šutjeli sve vrijeme. A nisu šutjeli zato što znaju šta treba i šta žele, nego nije Evropska komisija dala saglasnost o tome. Nije niko od stranaca dao saglasnost da se oni javno oglašavaju i da se bore za pravosuđe. Vjerovatno zbog toga što postoji neki prešutni dogovor. Po nekoj mojoj logici ja pretpostavljam da je to već negdje dogovoreno. Kao što vidite, Dodik se ne šali, on je najavio da će donijeti zakon do kraja decembra. Šta to znači? Dakle gotovo je, kad donese zakon više nema pravosudnog sistema u BiH”, naglasio je Perić.

Smatra da Dodika treba ozbiljno shvatiti i da nije riječ samo o izbornoj kampanji te ako on donese zakon, sudije i tužioci će otići.

“Oni dotad neće otići jer treba tamo da završe svoj posao, da prave problem da nije moguće donijeti neke strateške odluke koje su od interesa za čitav pravosudni sistem. Zašto šute članovi vijeća? Zašto im nije stalo da brane pravosudni sistem, ovaj koji se stvara 25 godina? Zašto ih to ne interesuje, zašto oni smatraju da ne treba da se oglašavaju sad kad je to strateško pitanje? To je najkritičniji trenutak pravosudnog sistema danas. Oni ne znaju šta će se događat s pravosuđem ako bi se to realizovalo”, tvrdi Perić.

Dodaje da takvim zakonom VSTV više ne bi postojao kao institucija i da bi se sve vratilo na tvorničko podešavanje. Ističe da ni sam Dodik ne zna šta bi to u praksi značilo.

“Ali znaju da je to čin, kad se to uradi, ako to prihvati međunarodni faktor, onda će se to razrađivati i razgrađivati. Ja vjerujem da će to biti rezultat tih političkih kompromisa. Za njih je važno ako se neki politički konflikt riješi uz njihovo učešće. To je neka logika političkog pregovaračkog procesa. Zbog toga ja mislim da je ovdje pravosuđe zakazalo, odnosno svi učesnici ovih procesa su to trebali tretirati kao pravni problem u jednoj državi. Ne može se na taj način rušiti poredak koji je zajedničkim snagama stvaran. Jednostrano povlačenje je prosto nešto što nije normalno. Nigdje se to ne događa. I nije se dogodilo. Pokušala je Katalonija pa vidjeli ste kako se to završilo”, rekao je Perić.

U nastavku je naglasio da Tužilaštvo BiH ne vodi nikakav postupak, odnosno ne radi svoj posao, niti međunarodna zajednica, a morali su reagovati jer je riječ o destrukciji. Također, rekao je da su ljudi koji su došli iz Republike Srpske u VSTV-u to uradili da stvar završi na način kako to politika želi.

“Nisu pokušali ništa, to je meni indikativno. Dakle, neko ko 5 mjeseci šuti o tome ili ne zna šta treba da radi ili se saglasio potpuno s tim zbog nekih utjecaja sa strane, da li Evropske komisije, da li politika, da li nekoga. Dakle, situacija nije normalna. Kad čovjek logično razmišlja, ne može da shvati da neko ko je dužan da upravlja pravosudnim sistemom šuti i čeka šta će političari dogovoriti. Političari mogu sutra dogovoriti da ratuju. Dakle, kad se stvar posmatra na taj način, onda vidite da jedna institucija pokazuje da nije u stanju više da kontroliše sistem. Mora postojati granica kad politika prelazi u kriminogenu zonu, kad prestaje biti politika, a postaje nešto što je protivustavno i protivpravno. Kod nas toga nema”, zaključio je Perić.

Leave your vote

-2 points
Upvote Downvote

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Leave your vote

-2 points
Upvote Downvote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.