Sudija Evropskog suda za ljudska prava Faris Vehabović jako ozbiljno i jasno upozorava: “Potrebno je hitno popuniti Ustavni sud BiH da ne bi došlo do blokade izbornog procesa”

Sudija Evropskog suda za ljudska prava Faris Vehabović za Klix.ba kazao je da je potrebno ubrzati popunjavanje ustavnih sudova, naročito Ustavnog suda BiH, prije nego što se održe oktobarski izbori.

“Kada imamo nepopunjene ustavne sudove imamo mogućnost da postupke koji se mogu otvoriti povodom izbornog procesa, a ako ostavimo ustavne sudove nepopunjene, ostavljamo i mogućnost da se čitav izborni proces zaustavi zbog toga što ustavni sudovi nisu popunjeni” rekao je Vehabović.

Dodao je da ne treba ni podsjećati koliko dugo je već nepopunjen Ustavni sud Federacije BiH, koliko godina već ne može da rješava pitanja koja se tiču vitalnog nacionalnog interesa koja se pokreću u Domu naroda.

“Da ne govorimo o značaju Ustavnog suda BiH koji je sada trenutno sa osam članova i da je potrebno prije nego što zvanično počne izborna kampanja, da se, hajmo reći, u kolikom tolikom miru, obavi taj izbor upravo zbog mogućnosti da se otvore raznorazni postupci koji bi onda mogli dovesti do blokiranja uspostave vlasti zbog nepostojanja ustavnih sudova”, rekao je Vehabović.

Istakao je da je Ustavni sud BiH posebno važan, i da je svaki član od posebnog značaja jer hipotetički govoreći ukoliko dođe do nerješenog ishoda u glasanju onda odlučuje samo glas predsjednika.

Podsjećamo, Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH birat će novog suca Ustavnog suda BiH, nakon što je Mati Tadiću zbog napunjenih 70 godina istekao mandat.

“Ustavni sud BiH je na vrijeme obavijestio Parlament FBiH o potrebi da otpočne postupak izbora novog sudije. Zašto to do sad nije učinjeno ja zaista ne znam.

Ponavljam, mislim da je to pitanje potrebno hitno riješiti. Koliko se ja sjećam, a radio sam na Ustavnom sudu BiH kao registrar sedam godina, nikad se nije desilo da je Ustavni sud BiH i jedan dan bio bez sudije koji praktično ima šest mjeseci da bude izabran od momenta kad Ustavni sud BiH pošalje obavijest nadležnom parlamentu”, rekao je Vehabović.

Govoreći o situaciji u Ustavnom sudu FBiH kazao je da je situacija puno gora, jer sud trenutno broji samo 5 članova, i u slučaju da samo jednom sudiji istekne mandat, neće postojati potreban kvorum za funkcionisanje.

U januaru sutkinja Kata Senjak odlazi u penziju, te bi neimenovanje novog sudije dovelo do potpune blokade suda.

“Sud neće moći vršiti funkciju u tom slučaju”, rekao je Vehabović.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.