Sukob omladinaca, Irfan Čengić iz SDP-a bez ustezanja odbrusio Drašku Stanivukoviću: ‘Dečko, pročitaj Ustav RS’

Irfan Čengić, zastupnik SDP-a u Skupštini Kantona reagirao je na tvit gradonačelnika Banja Luke Draška Stanivukovića koji je napisao da se Republika Srpska piše i izgovara punim imenom, na svakom jeziku i pismu.

Stanivuković je kazao kako ‘Republika Srpska nije “eReS”, ni tamo neki entitet’.

“Dečko, to nisu imena nego nazivi. Upravo to što pišeš je skraćeni naziv administrativne jedinice, puni naziv je entitet Republika Srpska.

Skraćeni nazivi i skraćenice nisu ništa stašno, imaš lijepo opisano u rječniku. Pročitaj i Ustav RS, ima svega zanimljivog tamo”, poručio mu je Čengić.

Inače, Stanivuković je nedavno najavio “hod časti” za proslavu 9. januara, neustavnog dana RS.

“Noseći fotografije u naručju, po prvi put će ulicama Banja Luke hoditi porodice čiji su najmiliji svoje živote ugradili u temelje RS-a, napisao je Stanivuković na svom Facebook profilu.

Stanivuković je dodao da se ovim činom šalju važne poruke.

“Hodom časti šaljemo poruku da su njihovi bližnji ti koji su dali najveći doprinos za nastanak i očuvanje RS-a i uspomena na njih mora biti u fokusu obilježavanja”, napisao je Stanivuković.

Ustavni sud BiH već je ranije odlučio da je 9. januar kao “Dan RS-a” neustavan te da “ne simbolizuje kolektivno, zajedničko sjećanje, koje doprinosi jačanju kolektivnog identiteta kao vrijednosti od posebnog značaja u multietničkom društvu, zasnovanom na poštivanju različitosti”.

Obilježavanje neustavnog dana je najavljeno u ponedjeljak u Istočnom Sarajevu.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić poručio je da je Milorad Dodik ove godine izabrao mjesto za proslavu nesustavnog dana RS u blizini administrativne entitetske linije u Sarajevu, želeći pokazati kako mu niko ništa ne može.

Komšić ističe da Dodik želi tako poručiti stanovnicima Istočnog Sarajeva da nemaju šta tražiti u Sarajevu nego da trebaju slaviti zločin i zločince koji su upravo to Sarajevo ubijali.

Navodi da će onda Dodik i svita otići, a ljudi iz Istočnog Sarajeva će 10. januara otići na posao u Sarajevo sa nadom da ih niko ništa neće pitati o 9. januaru.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.