Superliga je za određene možda i bolji koncept: Hoće li “Ameri” pokazati da imaju bolji sportski sistem

Posljednje Sport Vijesti

“Puč” 12 nogometnih velikana može završiti kao hir, neslavni pokušaj i promašaj te mrlja na historijama jednog Reala iz Madrida ili Manchester Uniteda, ali ako razmišljamo “van kutije” i gledamo druga iskustva vjerovatno neće biti tako.

Posebno jer s druge strane Atlatnika decenijama cvjeta ideal kojem Superliga stremi.

Sve kritike tradicionalne publike su posve razumljive, ljudi ne vole promjene i vežu se za uhodane rituale i navike, ali u slučaju da nova liga zaživi, skoro sasvim sigurno, drugačije će se priče pričati.

Ideja lige samo za najbolje sanja se dvadesetak godina, posebno pojačana spoznajom da su Real, Barcelona i izabrano društvo elita daleko najpopularnijeg sporta na svijetu, neki kažu i jedinog globalnog, ali da im još uvijek fali ekskluzive i prestiža koju imaju američki profesionalci.

Posebno se to osjeti kod podjele prihoda i omjera koji nikad neće elitnim klubovima biti dovoljni kad je s druge strane jedna UEFA.

Superliga s 20 klubova, 15 osnivača i 5 s pozivnicama izgleda zanimljivo kao prelazno rješenje ka posve zatvorenom ekosistemu kakav je onaj u NBA-u.

Ako je to cilj i ako bi evropski velikani u periodu od pet do 10 godine željeli implementirati takav koncept, posebno s uvođenjem drafta i salary capa, odnosno lutrije za nove igrače te donjeg i gornjeg ograničenja trošenja na plaće, onda bi uspjeh ideje superligaša bio skoro siguran, piše Klix.

Šanse za uspjeh su manje ako bi se išlo samo s djelomičnim zadovoljavanjem principa koje zatvoreno takmičenje nameće i ako bi se samo željelo otrgnuti zagrljaju maćehe iz Nyona.

Koncept evropskog nogometa ovakav kakav pamte naše generacije poprilično je potrošen, ako ga se sagleda s neke druge ravni, manje opterećene tradicijom.

Postavlja se pitanje koji bi smisao bio gledati borbu boksera od 120 kilograma i onog od 40, a mi svakog vikenda gledamo okršaje timova koji vrijede više od 500 miliona i onih koji jedva dohvate dvocifreni broj miliona, a te razlike su iz godine u godinu samo veće.

Za raskid s bivšim životom i izgradnju nekog novog trebat će mnogo više od jednog saopćenja, a u ovom slučaju to se prije svega odnosi na odluku koje mostove će trebati srušiti, a koje neće, odnosno šta će biti s domaćim ligama, kupovima, reprezentacijama, kako motivirati druge, posebno one koji prirodno pripadaju superligaškom društvu…

Gledatelji, konzumenti proizvoda, mogu samo biti na dobitku. Koncentracija kvaliteta nikad nije promašila, uvijek je dala rezultat. Superliga bi trebala garantirati vrhunski nogomet svaku večer, a to se traži, zar ne.

Ovakva ideja uspješno funkcionše na drugom kontinentu i s drugim sportovima. Florentino Perez i društvo misle da mogu koncept prenijeti u Evropu, da nogomet mogu dodatno unaprijediti. Vrijeme će pokazati imaju li to “u nogama”.

Leave your vote