Svađe na bh. političkoj sceni ne prestaju, Lidija Bradara iz HDZ-a žustro je odgovorila na teške optužbe iz SDA: “Ulaganje u svaku bolnicu nema nacionalni predznak”

Zastupnički dom Parlamenta Fedreacije BiH danas bi trebao usvojiti nacrt budžeta FBiH za tekuću godinu koji bi trebao iznositi skoro sedam milijardi KM, kazala je Lidija Bradara (HDZ BiH), iako je uloženo skoro sto amandmana. Isto tako, osvrnula se i na optužbe kolega iz SDA koji su kazali ranije da je “HDZ sistemski iskoristio skrnavljenje budžeta”.

“Meni je drago da ikako razmatramo proračun. Nadam se da ćemo dana usvojiti proračun. Meni je žao što je on u ovoj proceduri u žurnom postupku i što nismo mogli da usvajamo po normalnoj proceduri.

Situacija je takva kakva jeste. Imamo skoro stotinu uloženih amandmama. Svi će se izješnjavati o tome i ne mislim da je to sporno, već govori da je to živi dokument.

Sigurna sam da će doživjeti rebalans. Treba ga usvojiti što prije kako ne bi stao život u FBiH i formirati vlast”, kazala je.

Iz SDA optužuju novu parlamentarnu većinu u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine da su oskrnavili budžet FBiH, te da je to sistemski iskoristio HDZ BiH.

“Svjedočili smo brutalnom skrnavljenju budzeta, trgovini, gdje je HDZ sa Osmorkom prekrojio budžet”, rekao je Fahrudin Skopljak iz SDA.

On je dodao da je budžet trebalo usvojiti onako kako ga je Vlada FBiH u tehničkom mandatu predložila.

“HDZ je ovo maestralno uradio, HDZ sistemski strukturalno reda stvari, dok se Osmorka zadovoljava mrvicama. HDZ traži 7 miliona za Sveučilišnu bolnicu u Mostaru,

dok Osmorka ima 500 hiljada za operacionu salu u Tuzli”, rekao je Skopljak.

Reagovala je Lidija Bradara.

“Očito da su kolege iz SDA ranije vidjeli ovaj dokument. Ovaj proračun je skoro sedam milijardi maraka i govoriti o amandmanima od milion ili petsto tisuća je suvišno govoriti.

Ulaganje u svaku bolnicu nema nacionalni predznak. Bolnica u Tuzli i Mostaru su bolnice gdje se liječe sva djeca”, kazala je Bradara.

Za sutrašnju sjednicu Doma naroda je kazala.

“Sutrašnja sjednica Doma naroda je konstituirajuća i to će se završiti i ide na potvrdu CIK-u. Imaćemo komplentiranu zakonodavnu vlast FBiH”, dodala je.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.