Svašta je u stanju ovaj čovjek reći, Nešić poručio: Rješenje krize da Bošnjaci shvate kako je RS mehanizam zaštite

Partijski skupovi i mitinzi i međusobna prepucavanja nisu rješenje, poručuje lider DNS-a Nenad Nešić uoči najavljenog skupa “Sloboda” u Banjaluci.

Podsjeća i vlast i opoziciju da je kriza u Bosne i Hercegovine počela “Inzkovim nametanjem izmjena i dopuna Кrivičnog zakona, i to bez saglasnosti većeg broja članica UO PIK”.

Nešić za N1 kaže da je rješene za krizu u državi BiH i entitetu RS to da Bošnjaci shvate da i prihvate da postoji “mehanizam zaštite Srba, a mehanizam zaštite Srba je RS”.

“Država Bosna i Hercegovina je nemoguća onako kako je žele ljudi iz bošnjačke političke elite. Rješenje je da u Sarajevu shvate da BiH može opstati samo ako se prestane dovoditi u pitanje RS. Moramo razgovarati.

Srbi neće i ne smiju primati ulitimatume. Ugrožena je RS, Dodik i svi drugi političari lične rizike moraju da zanemare i da sa njima računaju, samo tako možemo biti dostojni boraca koji su položili živote za RS”, naglašava.

RS je, smatra Nešić, ugrožena od bošnjačke politike, ali i “onoga što je do nas – zbog razjedinjenosti”.

Podsjećamo, nedavno je upitan Nešić: Trebaju li građani RS posebno strahovati, s obzirom da ne postoje robne rezerve kojima bi se kriza olakšala?

“Treba postojati strah. Ne postoje robne rezerve. Uopšte ne znamo koliko imamo gasa i nafte i za koji period posjedujemo potrebne proizvode. Dovoljno je samo da zamislite da je Ukrajina peti najveći izvoznik pšenice u svijetu, a naša vlast ništa nije uradila da spremno dočeka ovu krizu”, mišljenje je sagovornika N1.

Osvrnuo se i na činjenicu da EUFOR pojačava snage u BiH, no ističe da sigurnosna situacija nije ugrožena.

“Ne vidim čime je to sigurnosna situacija ugrožena. Možda to tvrde neke usijane glave, a njih je najviše u Sarajevu. Ja nisam čuo nijednog političara iz RS da poziva na rat i ugrožavanje bezbjednosti.

Poziva se na mir, Ustav i zakon. Bilo je priče o izdvajanju – ali mirnim putem, kroz dogovor. Nije bilo priče o nasilnom izdvajanju iz BiH”, pričao je tada Nešić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.