SVE JE DOSTUPNO JAVNO OHR poslao upitnik zastupnicima NSRS sa pitanjem: “Jeste li razmišljali kako se nositi s ovim izazovom?”

Stupanje na snagu Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS iz koga treba da bude formirana agencija za lijekove RS moglo bi dovesti do nedostataka ili ograničenih izbora farmaceutskih i medicinskih sredstava ili nedostatak lijekova i opreme za spašavanje života u RS.

Jeste li razmišljali kako se nositi s ovim izazovom?”, piše u upitniku koji je OHR poslao zastupnicima u Narodnoj skupštini RS.

Upitnik sa pet pitanja dobili su svi zastupnici, a već stižu i prve reakcije tamošnjih političkih partija.

“Pitanja koja smo dobili spadaju u domen politikanstva i jednog pristrasnog i laičkog pristupa problemima. Pitanja smo dobili od kancelarije nekoga ko nije izabran u skladu sa Ustavom i Zakonom zemlje u kojoj trenutno boravi. Možda je bolje pitanje za kancelariju kako se krši Ustav, zakon i odluke SB od pojedinih stranih ambasada.

Ili pitanje kršenja Ustava od strane Komšića koji čestita tzv. dan nezavisnosti tzv Kosovu. Ili pitanja u vezi sa ratnim pokličima u Budžimu, a možda i pitanja Agenciji za lijekove BiH, o aferi “Srebrena Malina”.

Na pitanja o radu i djelovanju Agencije za lijekove RS poslanici će odgovore davati građanima RS koji su ih i birali. Zakon će biti primjenjiv i efikasniji od onog na nivou BiH i o tome brigu vodi struka, a ne politika.” kazao je za N1 Igor Žunić, šef Kluba zastupnika SNSD-a u NSRS.

Jelena Trivić narodna zastupnica u NSRS iz redova PDP-a komentarisala je upitnik:

“Nisam sigurna da sam shvatila zašto OHR šalje pisma zastupnicima. Pismo je stiglo u Klub PDP-a, ali ga ja nisam čitala. Ono što sam imala reći, rekla sam na posebnoj sjednici kada je Zakon usvajan po hitnom postupku i govorim konstantno u sredstvima javnog informisanja.

Ovaj zakon je donesen kao rezultat težnje vlasti da prikrije temu korišćenja industrijskog kiseonika u zdravstvenim ustanovama. U kancelariji OHR vrlo dobro znaju šta je ko rekao na sjednici, pa mi ovo pismo djeluje nepotrebno. Kao što je rekao i kolega Vukanović iz kluba SDS, račune polažemo narodu. Ne vidim smisao odgovaranja na upitnik”, ističe Jelena Trivić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.