Sve veći pritisak na Čovića, Denis Bećirović zatražio hitnu sjednicu: Dom naroda nedvosmisleno izražava uvjerenje da je slobodna Ukrajina u strateškom interesu svih građana…

Delegat u Domu naroda BiH Denis Bećirović zatražio je hitnu sjednicu državnog Doma naroda na kojoj bi se razmatrala Deklaracija o osudi agresije na Ukrajinu.

Uz to, Bećirović je uputio i prijedlog teksta Deklaracije u kojoj se navodi da Dom naroda osuđuje prijetnje oružanom silom ili njenom upotrebom protiv nezavisnih i suverenih država, da podržava evropski sigurnosni poredak čija su ključna nadela sadržana u Povelji Ujedinjenih nacija i osnovnim dokumentima Organizacije za evropsku sigurost i saradnju, uključujući Helsinški završni dokument i Parišku povelji.

Dalje sa navodi da Dom naroda insistira da se međunarodni sporovi rješavaju mirnim putem koji ne ugrožava međuarodni mir i sigurnost, podvlači važnost afirmiranja saradnje država u skladu s Poveljom Ujedinjenih nacija i poštivanja pravne jednakosti svih država; ističe važnost poštivanja slobode država da izaberu ili promijene svoje vlastite sigurnosne aranžmane i dosljednog ispunjavanja prihvaćenih međunarodnih obaveza u dobroj vjeri.

U prijedlogu Deklaracije se navodi i da Dom naroda najoštrije osuđuje agresiju na Ukajinu i njen suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost, te poziva Rusku Federaciju da odmah zaustavi vojni napad i povude svoje oružane snage s ukrajinske državne teritorije.

– Dom naroda osuđuje rusko priznavanje samoproglašenih regija Donjecka i Luganska kao čin flagrantnog kršenja suvereniteta Ukrajine i potkopavanja osnova međunarodnog poretka, stoji u prijedlogu Deklaracije.

Dalje se predlaže da kroz Deklaraciju Dom naroda naglašava da su organi Bosne i Hercegovine definirali vanjskopolitičke ciljeve i da imaju obavezu da vanjsku politiku usklađuju sa vanjskom i sigurnosnom politikom Evropske unije.

Neprihvatljivo je oružanu agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu opravdavati na bilo koji nacin ili biti neutralan pred stradanjem ukrajinskog naroda i očiglednim napadom na međunarodni poredak i temeljna načela međunarodnog prava, navodi se.

U Deklaraciji se dalje predlaže da Dom naroda iskazuje punu solidarost s Ukrajinom i ukrajinskim narodom te poziva Vijeće ministara BiH, kao i druge organe vlasti na nižim nivoima, da pruže humanitarnu i drugu pomoić Ukrajini u ovom za njih i sav miroljubivi svijet prijelomnom i teškom trenutku.

– Dom naroda nedvosmisleno izražava uvjerenje da je demokratska, slobodna, stabilna i sigurna Ukrajina u strateškom interesu svih građana Ukrajine, Evrope, svjetskog mira i međunarodnog poretka.

Biće interesantno vidjeti kako će predsjedavajući Doma i lider HDZ-a BiH Dragan Čović odgovoriti na zahtjev za sjednicu koju bi trebao sazvati u roku tri dana. Biće to i test za Čovića, hoće li izabrati put kojim ide EU ili ne.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.