Švedska političarka Aida Hadžialić zbog domovine reagovala na skandaloznu izjavu iz Mađarske: “Muslimani u BiH su najliberalniji!”

Posljednje Vijesti

Visokorangirana zvaničnica Socijaldemokratske partije Švedske Aida Hadžialić je reagovala na spornu konstataciju glasnogovornika Vlade Mađarske Zoltana Kovacsa.

Kovacs je ranije danas poručio da je “izazov s Bosnom kako integrisati državu koja ima dva miliona muslimana”.

Potom je uslijedila reakcija Hadžialić, koja je bila ministrica obrazovanja Švedske.

“Gospodine Kovacs, Bosna i Hercegovina i njeni narodi su Evropljani i starosjedioci koliko i Mađarska i Mađari. Većina njih su sekularisti i smatra se da u Bosni živi najliberalnija muslimanska većina na svijetu. Borimo se za evropske vrijednosti kao što su demokratija i vladavina prava”, poručila je Hažialić.

Glasnogovornik Vlade Mađarske je prethodno navedeno izjavio u trenutku kada je uloga njegove države u Bosni i Hercegovini sve spornija.

Ova država je među onima koje se protive da Evropska unija sankcioniše člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika. Ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto je 19. decembra izjavio da će Mađarska staviti veto ako EU pokuša sankcionisati Dodika.

Sve su učestalije i glasine da evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi, koji je član stranke Fidesz na čijem je čelu premijer Viktor Orban, podržava ono što Dodik radi, a što je usmjereno protiv Bosne i Hercegovine. Osim toga, Mađarska je odlučila da RS da 100 miliona eura navodno za razvoj srednjih i malih preduzeća – prenosi Klix.

Prethodno istaknuto nije iznenađujuće s obzirom na to da je Fidesz izrazito desničarska stranka. Orban kao njen lider okuplja ideološki bliske stranke iz drugih evropskih država. Zalažu se za što veću primjenu izrazito konzervativnih vrijednosti, a što nerijetko podrazumijeva i antagonizam prema muslimanima, migrantima, LGBT osobama i drugima.

Leave your vote