Švedska političarka Aida Hadžialić zbog domovine reagovala na skandaloznu izjavu iz Mađarske: “Muslimani u BiH su najliberalniji!”

Visokorangirana zvaničnica Socijaldemokratske partije Švedske Aida Hadžialić je reagovala na spornu konstataciju glasnogovornika Vlade Mađarske Zoltana Kovacsa.

Kovacs je ranije danas poručio da je “izazov s Bosnom kako integrisati državu koja ima dva miliona muslimana”.

Potom je uslijedila reakcija Hadžialić, koja je bila ministrica obrazovanja Švedske.

“Gospodine Kovacs, Bosna i Hercegovina i njeni narodi su Evropljani i starosjedioci koliko i Mađarska i Mađari. Većina njih su sekularisti i smatra se da u Bosni živi najliberalnija muslimanska većina na svijetu. Borimo se za evropske vrijednosti kao što su demokratija i vladavina prava”, poručila je Hažialić.

Glasnogovornik Vlade Mađarske je prethodno navedeno izjavio u trenutku kada je uloga njegove države u Bosni i Hercegovini sve spornija.

Ova država je među onima koje se protive da Evropska unija sankcioniše člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika. Ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto je 19. decembra izjavio da će Mađarska staviti veto ako EU pokuša sankcionisati Dodika.

Sve su učestalije i glasine da evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi, koji je član stranke Fidesz na čijem je čelu premijer Viktor Orban, podržava ono što Dodik radi, a što je usmjereno protiv Bosne i Hercegovine. Osim toga, Mađarska je odlučila da RS da 100 miliona eura navodno za razvoj srednjih i malih preduzeća – prenosi Klix.

Prethodno istaknuto nije iznenađujuće s obzirom na to da je Fidesz izrazito desničarska stranka. Orban kao njen lider okuplja ideološki bliske stranke iz drugih evropskih država. Zalažu se za što veću primjenu izrazito konzervativnih vrijednosti, a što nerijetko podrazumijeva i antagonizam prema muslimanima, migrantima, LGBT osobama i drugima.

Leave your vote

-1 points
Upvote Downvote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.