Svetlana Broz stigla iz Beograda, Gradimir Gojer u Sarajevu poručio: “Moramo biti dostojni svojih predaka, veličanstvenog Mula-Mustafe Bašeskije”

U Bošnjačkom institutu u Sarajevu je otvorena manifestacija „Gradimir Gojer – pola stoljeća u teatru i književnosti“. U čast ovog priznatog pozorišnog reditelja, književnika i kritičara postavljena je i izložba koja je prikazala bogat umjetnički opus ovog rođenog Mostarca koji je život proveo u Sarajevu.

Grad u srcu

“Osjećam se sarajevski, ja sam Sarajlija ostao i tijelom i dušom.

I kad sam van Sarajeva, ja sam u Sarajevu jer Sarajevo je u mom srcu, ono je izgradilo moju karijeru i to se ne zaboravlja – rekao je Gojer za Avaz.

Jučer je prošetao sarajevskim ulicama nakon dvije godine te nam je u neformalnom razgovoru otkrio da nije bio oduševljen onim što je vidio, a na naš upit koliko smo danas izgubili sebe, kaže “puno”.

“Puno smo izgubili sebe, sada govorim kao Sarajlija, nije stvar u ruralizaciji grada, nego je stvar u tome što mlade generacije koje dolaze ne shvataju dubinu “sarajevštine”.

Mi moramo biti dostojni svojih predaka, veličanstvenog Mula-Mustafe Bašeskije, za čiji sam ljetopis predložio, a što nikad, naravno, u Sarajevu nije usvojeno, da se štampa i dijeli svim učenicima osnovnih škola – istakao je Gojer.

Bogat opus

Otvorenju su prisustvovale brojne ličnosti iz kulturnog, diplomatskog i javnog života Bosne i Hercegovine.

Svetlana Broz je za ovu priliku stigla iz Beograda te je pročitala pismo Esada Durakovića, koji je trebao otvoriti manifestaciju, ali je zbog više sile bio spriječen da to učini.

Inače, iza Gojera je bogat umjetnički opus, angažman i doprinos kulturi naše zemlje.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.