Svjetski mediji nakon što je odbačen prijedlog zatvaranja OHR-a: Rusija i Kina usamljene u svojoj namjeri!

Brojni svjetski mediji prenijelii vijest o odbijenici prijedloga za zatvaranjem OHR-a.

Vijeće sigurnosti UN odbacilo je na sjednici održanoj jučer u New Yorku prijedlog Rusije i Kine za postepenim zatvaranjem Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, a svjetski mediji su vijest prenijeli kao propali pokušaj ove dvije zemlje, koje su ostale usamljene u svom zahtjevu.

Rusija i Kina su bile jedine dvije zemlje koje su glasale za prijedlog rezolucije, dok su sve ostale zemlje članice sa predstavnicima u Vijeću sigurnosti UN bile suzdržane, prenosi Deutsche Welle, podsjećajući da glasanje dolazi pred datum kada će novi visoki predstavnik Christian Schmidt preuzeti dužnost u Sarajevu.

Kako prenosi njemački medij, bh. entitet Republika Srpska već duže vreijeme zagovara zatvaranje OHR-a, a zamjenik ambasadora Rusije u UN-u Dmitry Polansky je nakon jučerašnjeg glasanja upozorio da visoki predstavnik postaje zvaničnik sa “gotovo postkolonijalnom vrstom ovlasti.”

Rusija je također upozorila da Vijeće sigurnosti nije potvrdilo Schmidtovo imenovanje, dodavši kako je uloga ovog tijela u imenovanju novog visokog predstavnika “nezamjenjivo.”

Rueters je o odbijanju prijedloga ruske rezolucije izvijestio kao o propalom pokušaju ukidanja ovlasti i postepenom zatvaranju OHR-a, budući da su sve ostale članice bile suzdržane u glasanju pred Vijećem sigurnosti.

Podsjeća se kako je za usvajanje bilo potrebno devet glasova “za”, a da nijedna od stalnih članica – Rusija, Kina, SAD, Francuska ili Velika Britanija ne ulože veto.

Upravo se predstavnica jedne od ovih zemalja oglasila nakon glasanja, istaknuvši kako nije na Vijeću sigurnosti da odlučuje o zatvaranju OHR-a.

“Francuska se suzdržala od glasanja o nacrtu rezolucije jer nije na Vijeću sgurnosti da nameće uslove ili odlučuje o zatvaranju Ureda,” kazala je Nathalie Broadhurst, zamjenica stalnog predstavnika ove zemlje pred UN-om.

Također je istakla kako njena zemlja podržava preuzimanje dužnosti Christiana Schmidta od 1. augusta ove godine.

Mnogi svjetski mediji su prenijeli agencijsku vijest Associated Pressa, koji je izvijestio kako rezolucija nije uspjela prikupiti nužnih devet glasova.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.