Teočak nakon razornih poplava: Putevi potpuno uništeni, šteta ogromna

Područje Teočaka jučer su zahvatile nezapamćene poplave, a vodena bujica nanijela je ogromnu štetu. Ona se najviše odnosi na putnu infrastrukturu, a preliminarno za potpunu sanaciju će biti potreban iznos znatno veći od općinskog budžeta.

Iza mještana Teočaka, posebno onih koji su nastanjeni u naselju Sniježnica jedna je neprospavana noć zbog razornih poplava koje su zadesile ovo područje. Kako smo ranije izvijestili, voda je nosila sve pred sobom, a nastala šteta se mjeri u milionskim iznosima.

“Sinoć se sva voda sa okolnih brda usmjerila u mjesnu zajednicu Sniježnica.

Na svu sreću, nije bilo ljudskih žrtava, povrijeđenih osoba, niti uništenih stambenih objekata u toj mjeri da bismo morali izvršiti evakuaciju stanovništva.

Međutim, lokalni putevi su uništeni.

O kolikoj šteti se radi, primjer je da smo imali jedan potpuno asfaltiran put, a njega više nema jer izgleda kao suho korito rijeke”, kazao je za Klix.ba načelnik Teočaka Tajib Muminović.

Ekipe civilnih zaštita se trenutno nalaze na terenu, mehanizacijom se nastoje ukloniti nanosi zemlje i kamenja, kako bi putevi bili djelimično prohodni. U narednom periodu će se, kako navodi Muminović, pristupiti konkretnijoj sanaciji puteva.

“Za to će nam biti potrebna pomoć sa viših nivoa, s obzirom da preliminarno nastala šteta prelazi iznos godišnjeg budžeta općine.
Dosadašnje reakcije pokazuju da nismo sami.

Osim susjednih općina iz Federacije BiH i Republike Srpske koje su nam ponudile pomoć u mehanizaciji, tu je i Kantonalni štab civilne zaštite.

Tu je i Vlada TK, a kontaktirali su nas i iz Predsjedništva BiH”, dodaje Muminović.

Na vanrednoj sjednici općinskog štaba civilne zaštite Teočaka sinoć je proglašeno stanje prirodne nesreće zbog olujnog nevremena koje je zahvatilo ovu općinu.

Denis Bećirović traži izdvajanje interventnih sredstava za nevremenom pogođena područja Teočaka

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Denis Bećirović uputio je u proceduru zahtjev za održavanje vanredne sjednice Predsjedništva BiH na kojoj bi se iz budžetskih rezervi Vijeća ministara BiH izdvojila početna interventna sredstva za sanaciju šteta izazvanih olujnim nevremenom u naselju Sniježnica, na području Općine Teočak.

“Imajući u vidu ogromne materijalne štete nastale na području Općine Teočak izazvane snažnim olujnim nevremenom, nužno je da Vijeće ministara BiH hitno odobri početna interventna sredstva iz Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu u iznosu od 100.000 KM za Općinu Teočak, a sa ciljem pomoći u sanaciji nastalih šteta”, navedeno je u zahtjevu.

Denis Bećirović je predložio da Predsjedništvo BiH na svojoj sjednici zaduži Vijeće ministara BiH da izdvoji početna interventna sredstva, a zahtjev za sjednicu uputio je predsjedavajućoj i članu Predsjedništva BiH, Željki Cvijanović i Željku Komšiću, saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.