Teške optužbe SDA na račun Konakovića: Prvo je diplomirao, a onda je studirao

Sarajevska SDA tvrdi da je predsjednik NiP-a i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Elmedin Konaković nezakonito studirao te su obrazložili zašto to tvrdi.

Kantonalna zastupnica ove stranke Jasmina Biščević Tokić je ove navode istakla, pozivajući se na izvještaj Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP) o Konakovićevom studiranju na Fakultetu za sport i tjelesni odgoj Univerziteta u Sarajevu (FASTO).

Naglasila je da je završio trenersku školu, a da bi nakon toga u akademskoj godini 2006/2007. upisao prvi ciklus bolonjskog studija.
Pozvala se i na elaborat kojim se tretira studiranje – javlja Klix.

Tvrdi se da je Konaković odmah upisao treću godinu prvog ciklusa studija, bez da je položio ispite iz prve i druge godine.

“Elaborat je decidno odredio da morate proći prijemni ispit i da morate biti na konkursu, a on nije bio ni na prijemnom ispitu, ni na konkursu. Zato je nagrađen i odmah upisuje treću godinu, bez da je položio ispite iz prethodne dvije godine. Morali ste položiti sve ispite i imati 120 ECTS bodova da biste mogli upisati treću godinu”, istakla je Biščević Tokić, pozivajući se na izvještaj KUIP-a.

Potom je naglasila šta je učinio nakon što je diplomirao 2008.

“Nakon položenih ispista, 5. marta 2008. godine brani diplomski rad, diplomira i završava prvi ciklus bolonjskog studija. Nažalost, poslije toga nastavlja studirati prvu i drugu godinu, jer nije bio ocijenjen, niti je polagao ispite, niti je mogao direktno upisati treću godinu. U decembru 2008. polaže sve ispite iz prve godine”, kazala je.

Poručila je da se ovim ponižavaju svi studenti i svo akademsko osoblje, a “budete najglasniji kada se usvaja Zakon o visokom obrazovanju”, koji je nedavno usvojen.

“U periodu 12 dana položite sve ipite iz prve godine i završite prvu godinu prvog ciklusa. To nije sve. Kako je mogao polagati ako se godina sluša u zimskom i ljetnom semestru. Nažalost, prekršene su sve odredbe, ne samo zakona, nego i elaborata”, dodaje Biščević Tokić.

Problematizirala je i Konakovićevu odbranu diplomskog rada.

“On je 2014. završio drugu godinu fakulteta, a onda pravila iz 2006. ne važe. Morali ste imati diplomski rad koji je ocijenjen sa 15 ECTS bodobva, a to nije imao. Nije ispoštovao ni rok kada je diplomirao. Nastavničko vijeće donosi odluku da se 3. marta može tek sljedeći mjesec braniti diplomski rad, a on je 5. marta branio diplomski rad”, konstatovala je.

Kako je kazala, o Konakovićevom studiranju na drugom ciklusu studija neće ni govoriti.

“Sramotno je što smo dozvolili da diplomiramo, a onda da studiramo”, zaključila je.

Zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Haris Zahiragić je izjavio da je ova stranka tražila reakciju KUIP-a, nakon što je jedan od profesora FASTO-a, kako je kazao, anonimno prijavio navode o nezakonitostima. Očekuje da i drugi profesori “nastave putem ovog profesora”.

“Bilo bi smiješno da se ne radi o čovjeku koji 12 godina vlada Kantonom Sarajevo. Zapisnik će biti trajni dokaz o jednom čovjeku i jednom sistemu. Školski primjer zloupotreba u Kantonu Sarajevo. Kada bi se neko potrudio da prekrši ovoliko članova zakona, ne bi uspio. U zapisniku nema rješenja, što znači da je KUIP ucjenjen od vlasti”, istakao je.

Poručio je da SDA od KUIP-a traži da donese rješenja o ovom slučaju, koja će imati pravna dejstva. Smatra da je ovaj slučaj pokazatelj zašto je donesen novi Zakon o visokom obrazovanju.

“UNSA je dobila ovaj zapisnik i sada nam je jasno zašto je rukvodstvo UNSA novim zakonom dobila faraonska ovlaštenja. Tražimo da se UNSA hitno izjasni na zapisnik inspekcije, a to je izostalo, iako smo insistirali”, kazao je Zahiragić.

Izdvojio je i to da je Konaković jedne subote prijavio osam ispita, a dan poslije četiri ispita.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.