Teške riječi ministra MUP-a RS Dragana Lukača za medije iz Rusije: “U RS će se primjenjivati Zakon NSRS, odluka Valentina Inzka neprihvatljiva”

Posljednje Vijesti

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač izjavio je da je odluka bivšeg visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka neprihvatljiva i da će se na teritoriji RS primjenjivati Zakon koji je donijela Narodna skupština RS.

– On je BiH vratio u prošlost, na kraj rata, prije četvrt vijeka. Za 12 godina svog boravka ovdje, Inzko nije postigao gotovo ništa u BiH. I sada, napuštajući tu dužnost, stvorio je velike probleme. Vjerujem da je vratio BiH u situaciju iz koje će biti izuzetno teško pronaći adekvatan izlaz – rekao je Lukač za rusku Federalnu novinsku agenciju.

On je podsjetio da je kao odgovor, NSRS usvojila dva važna zakona – prvi određuje Inzkovu odluku kao nevažeću na teritoriji RS, a prema drugom, svi koji na ovaj ili onaj način vrijeđaju RS njenu zastavu, grb, himnu ili srpski entitet nazivaju “proizvodom genocida”, a njen narod “genocidnim” mogu dobiti zatvorsku kaznu.

– Ovaj Zakon će se primjenjivati na teritoriji RS – istakao je Lukač.

Smatra da je veoma značajno ovo neprimjenjivanje Inzkove odluke jer je to prvi put od završetka rata da je Narodna skupština RS odbila primijeniti zakon koji je nametnuo visoki predstavnik.

– U prošlosti su mnogi visoki predstavnici nametali veliki broj odluka. Konkretno, Paddy Ashdown, koji je donio najveći broj takvih odluka i zakona i oduzeo većinu nadležnosti RS, propisanih Dejtonskim sporazumima. Dakle, sada u zakonodavstvu BiH postoje zakoni koji nisu predviđeni Ustavom i koji su u suprotnosti s njim. Među njima su Sud i Tužilaštvo BiH, koje je nametnuo visoki predstavnik, kao i Agencija za istrage i zaštitu, što Ustavom nije predviđeno – mišljenja je Lukač.

Leave your vote