Titular nepokretne imovine je samo država: SDA pozvala visokog predstavnika Schmidta da suspenduje i druge odluke NSRS kojima se krši Dejton

Iz SDA su pozvali visokog predstavnika Christiana Schmidta da suspenduje i ostale odluke vlasti u RS, a koje nisu u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Poziv su uputili nakon što je Schmidt suspendovao Zakon o nepokretnoj imovini RS. I ova stranka je pozdravila ovu odluku.

“Pozivamo visokog predstavnika da u skladu sa svojim mandatom na isti način postupi sa svim zakonima i odlukama koje nisu u skladu sa Dejtonskim sporazumom, a koje je u proteklom periodu donijela Narodna skupština RS (NSRS)”, ukazali su u SDA.

Podsjetili su da, kako su saopćili, titular nepokretne imovine može biti jedino država Bosna i Hercegovina, a ne njeni entiteti.

“Isključivu nadležnost u donošenju zakona kojim bi se regulisala ta oblast ima Parlament Bosne i Hercegovine”, dodaju.

Iz SDA su poručili vlastima u RS da, kako su istakli, prestanu sa neustavnim i nezakonitim aktivnostima kojima se podriva ustavnopravni poredak, ali i mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je poručio Schmidtu da mu “preporučuje da danas kupi jednosmjernu kartu za Njemačku”. Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država su saopćili da je “međunarodna zajednica morala reagovati”.

Između ostalih, Schmidtovu odluku su pozdravili predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović (SDA), član Predsjedništva Željko Komšić (DF), ministrica vanjskih poslova Bisera Turković (SDA), predsjednik SDP-a Nermin Nikšić i SBiH.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.