Traže hitnu istragu: Delegacija EU i Ambasada SAD osudile brutalni napad na bošnjačke povratnike u Stocu

Delegacija Europske unije u BiH osudila je napad na četiri mladića, Bošnjaka, povratnika koji se desio u Stocu, u nedjelju navečer, te su zatražili da se slučaj istraži a počinitelji kazne. Američka ambasada u BiH je takođe osudila napad i okarakterisala ga posebno brutalnim.

“Najoštrije osuđujemo brutalni napad na četvoricu mladića Bošnjaka, među kojima i maloljetnika, kod Stoca. Pozivamo nadležne organe da u potpunosti istraže, procesuiraju i kazne počinitelje, kao i da učine više na sprječavanju sličnih napada,” naveli su iz Delegacije na platformi X.

Američka ambasada u BiH je takođe osudila napad i okarakterisala ga posebno brutalnim:

“Sjedinjene Američke Države najoštrije osuđuju sinoćnji čin nasilja i zastrašivanja nad četvoricom mladića Bošnjaka u blizini Stoca.

Sjedinjene Države osuđuju sve akte nasilja i netolerancije jer narušavaju društvenu koheziju BiH i narušavaju njenu sigurnost i stabilnost.

Sinoćni napad je bio posebno brutalan. Pozivamo nadležne organe BiH da hitno i temeljno istraže ovaj brutalni čin i osiguraju da ne postane još jedan neriješeni nasilni incident za koji niko nije kažnjen.

Također pozivamo političke lidere u zemlji da promoviraju i stvore okruženje pogodno za mir i pomirenje“, napisali su iz ambasade SAD-a na X mreži.

Iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona su jutros naveli kako su u noći sa subote na nedjelju oko 00.10 sati u Policijsku stanicu Stolac M.A. (2004) iz Poplašića- Stolac je prijavio da je upravljao vozilom marke Mercedes magistralnim putem iz Mostara prema Stocu gdje u mjestu Masline Stolac dolazi do udara u zadnji dio njegovog vozila od strane vozila VW Golf V nn registarskih oznaka.

“Uslijed udara njegovo vozilo je stjerano s puta pred bivši dom. Iza vozila VW Golf stala su još dva vozila, vozilo marke BMW i VW Passat iz kojih je izašla grupa od oko 10 lica, maskirani i sa bejzbol palicama koji lupaju po njegovom vozilu na koje bacaju baklje, nakon čega nasrću na lica koja su se skupa s njim nalazila u vozilu, te ih udaraju palicama po čitavom tijelu.

Nakon toga su se vozilima udaljili u nepoznatom pravcu”, saopćeno je.

Zajedno s prijaviteljem u vozilu s su se nalazili E.G. (2003) iz Stoca, D.B. (2002) iz Gorice-Stolac i F.B. (2006) iz Gorice-Stolac.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.