Trivić, Šarović i Borenović su se svi obrušili na hrvatske vlasti zbog Aleksandra Vučića: “Ovo je istovremeno i diplomatski, ali i civilizacijski skandal”

Predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović izjavio je danas da je zabrana vlasti Hrvatske da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić posjeti Jasenovac neviđen i neshvatljiv skandal, koji je za svaku osudu.

“Ovo je istovremeno i diplomatski, ali i civilizacijski skandal koji se kosi sa svim moralnim i ljudskim načelima države koja treba da promoviše evropske i demokratke vrijednosti”, naveo je Šarović – prenosi N1.

Prema njegovim riječima, Jasenovac je najveći logor smrti na Balkanu i to mjesto, poslije 77 godina, treba da bude mjesto pomirenja, a ne političkih razmirica i vječito sporna tema u odnosima Srbije i Hrvtske.

“Ruka pomirenja koju časno pruža predsjednik Aleksandar Vučić je veliki gest i uvijek će biti veći od bilo kakvog govora mržnje, izazivanja tenzija i konflikata.

Politika mira i stabilnosti je jedina ispravna politika koju i lično promovišem i zastupam”, naglasio je Šarović.

Potpredsjednica druge opozicione partije iz bh. entiteta Republika Srpska, PDP-a, Jelena Trivić izjavila je da je odluka vlasti Hrvatske da zabrane predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću posjetu Jasenovcu možda i najveći diplomatski skandal od rata do danas.

“Na bezbroj puta pruženu ruku prijateljstva, kako Hrvatskoj, tako i svakoj zemlji u regionu, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić iz Hrvatske dobija odgovor u vidu zabrane dolaska u privatnu posjetu.

To je možda i najveći diplomatski skandal od kraja rata do danas”, navela je Trivić.

Ona je istakla da posebnu težinu nosi zabrana Vučiću da posjeti upravo Jasenovac.

“Predsjednik Vučić nije osoba koja ikada ‘pravi haos’, kako su naveli u obrazloženju, već, naprotiv, neko kome je mir u fokusu političkog djelovanja”, ocijenila je Trivić.

Oglasio se i predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

– Bilo kome, bio to visoki zvaničnik jedne zemlje ili bilo koji čovjek, zabraniti da dođe u privatnu posjetu i oda poštu žrtvama genocida koji je počinjen u najmonstruznijem logoru na tlu Evrope, najblaže rečeno je skandalozno.

Ali, to nažalost pokazuje i da je ideologija koja je dovela do smrti stotina hiljada Srba, Jevreja i Roma, očigledno još živi u Hrvatskoj – rekao je Borenović reagujući na zabranu posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Spomen području Jasenovac od strane hrvatske vlasti.

Borenović kaže da je zastrašujuće što Srbin mora da ponovi istu rečenicu i nakon 80 godina.

– “Samo vi radite svoj posao” izgovorio je Srbin kada su istrebljivali naš narod, a 80 godina kasnije to izgovara srpski predsjednik kada mu nije dozvoljeno da se pokloni sjenama stradalnika. Šta je bio cilj vlasti Hrvatske nije jasno, ali sigurno je da su ponizili samo sebe i da nisu još uspjeli da naprave civilizacijski iskorak – poručio je Borenović.

Podsjećamo, danas je objavljena prepisak ministarstava iz Srbije i Hrvatske u vezi sa Vučićevom posjetom Jasenovcu.

Iz dokumenata se može vidjeti da posjeta srbijanskog predsjednika nije bila službeno zatražena.

Nakon odluke hrvatskih vlasti, Ministarstvo vanjskih poslova Srbije Vučić zatražilo je od zvaničnog Zagreba “da Vučić obavi službenu posjetu Spomen-području Jasenovac u bilo kojem terminu, u periodu do 17. jula 2022. godine”.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.