Trojka: “Napadi na povratnike morali bi biti tretirani s posebnim obzirom i efikasnošću čime bi se poslala jasna poruka da nasilje neće biti tolerisano”

Povodom sve učestalijih napada na povratnike, zajedničkim saopštenjem oglasili su se Naša stranka, SDP i NiP. Oni smatraju da su napadi ohrabreni podizanjem tenzija u čemu obilato učestvuju rukovodeće strukture RS-a. Iz Naše stranke, SDP-a BiH i Naroda i pravde navode kako učestali napadi na povratnike moraju biti adekvatno procesuirani.

„Sve učestaliji napadi na povratnike u bosanskohercegovačkom entitetu Republici Srpskoj ohrabreni su nerješavanjem slučajeva prethodnih napada i njihovim nekažnjavanjem.

Posebno zabrinjava činjenica da mjesecima nema napretka u istrazi o napadu na bračni par Memišević u Višegradu te izostanak adekvatne reakcije najviših zvaničnika u RS-u na slučaj u Zvorniku u kojem su policajci pretukli maloljetnika. Insistiramo da se pravosudni i policijski organi što prije posvete svom poslu i da vrate osjećaj sigurnosti u povratničke domove“, navodi se u saopćenju Trojke.

Dodaju da je adekvatna zastupljenost povratnika Bošnjaka i Hrvata u policijskim strukturama entiteta RS nužan je korak ka vraćanju povjerenja i osjećaja sigurnosti kod hiljada građana koji žive u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

„Popunjenost Ministarstva unutrašnjih poslova RS mora se uskladiti sa jasnim propisima ustava i zakona.

Napadi na povratnike morali bi biti tretirani s posebnim obzirom i efikasnošću čime bi se poslala jasna poruka da nasilje neće biti tolerisano i da će svaki počinilac biti kažnjen.

Izostaje i osuda ovakvih napada od strane političkog vrha RS-a, a takva šutnja, odbijanje da se napadnuti povratnici posjete i da im se pruži podrška podstiču osjećaj da se na takve napade gleda blagonaklono“, dodaju iz Trojke uz napomenu da su najviši zvaničnici FBiH uvijek jasno reagirali kada je dolazilo do sličnih incidenata u ovom entitetu što je dijelom i doprinijelo da oni budu rijetka pojava.

Iz Naše stranke, SDP-a BiH i Naroda i pravde poručuju da su napadi ohrabreni i dizanjem političkih tenzija, koje, prije svega, dolaze od političara iz RS-a i to s najviših nivoa vlasti.

„Neprekidna dehumanizirajuća retorika, insistiranje na otcjepljenju entiteta i dovođenje u pitanje države BiH za posljedicu ima stvaranje atmosfere straha, mržnje i nasilja. Za posljedicu to ima napade na povratnike, njihove kuće i drugu imovinu.

Insistirat ćemo da se ulože ozbiljni napori da se nasilnici privedu i najstrožije kazne, a prva prilika kojom ćemo ukazati na važnost ovog pitanja je sastanak koalicije na državnom nivou u srijedu.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice i Ministarstvo sigurnosti BiH, iako nemaju operativne nadležnosti, ovo pitanje mogu dodatno apostrofirati.

No, jasno poručujemo da je zakonska dužnost MUP-a RS da zaštiti sve građane na području ovog entiteta, da učini maksimalne napore na osiguranju sigurnog ambijenta i jasno kazni sve počinioce. Od MUP-a RS očekujemo da se jasno odrede o ovim pitanjima”, stoji u saopćenju.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.