Trostruki prvak svijeta, legendarni Mark Williams u Sarajevu: Prvi put sam tu, ali stresno je gledati sina

Jedno od najvećih imena i apsolutna legenda snookera Mark Williams stigao je u Sarajevo i uživa u glavnom gradu Bosne i Hercegovine povodom Evropskog prvenstva koje se održava u našoj zemlji. Sarajevo je domaćin Evropskog seniorskog amaterskog prvenstva u snookeru, a uporedo s tim takmičenjem igraju se U-14, U-16 i U-21 takmičenje. Svi turniri se održavaju u dvorani hotela Hills na Ilidži, a trajat će do 23. marta.

To je prvi ovakav događaj u regionu i potvrda progresa snookera u našoj zemlji. Posebno atraktivan gost je apsolutna legenda snookera i trostruki prvak svijeta Mark Williams.

Jedno od najvećih imena u historiji ovog sporta stiglo je u Sarajevo, a osim što je poseban gost, slavni Velšanin je stigao i kako bi gledao svog 11-godišnjeg sina Joela koji se takmiči u najnižoj kategoriji.

Williams ističe da se odlično osjeća u Sarajevu, da su se organizatori potrudili da igrači igraju u najboljim uvjetima, ali i da je jako stresno gledati sina dok igra jer na njegovu igru ne može utjecati tokom mečeva.

“Ovdje je vrlo lijepa postavka i organizacija. Velika dvorana s mnogo stolova unutra. Veoma je dobro. Sinu Joelu se sviđa igrati na ovakvoj sceni. Da budem iskren, za njega je prerano da dođe i igra na ovakvim turnirima. Vjerovatno još uvijek nije dovoljno dobar za to, ali on to voli jer su njegovi prijatelji tu. Prvi meč je izgubio na posljednjoj crnoj kugli.

Dovoljno je dobar da osvaja frameove i želi biti uz prijatelje na turnirima kakve igra i kod kuće. I ja se dobro zabavljam. Lijepo je doći, ali kad gledam sina kako igra, gore je po mene nego kad igram.

Teže je kad gledam. Mnogo sam nervozniji kad njega gledam, nego kad ja igram. Vidiš poteze koje bi ti igrao, a ništa ne možeš učiniti po tom pitanju”, rekao je Williams za zvaničnu stranicu Evropske bilijar i snooker asocijacije.

Trostruki prvak svijeta i osvajač 25 velikih rangirnih titula, koji je u tri navrata bio i najbolji igrač na svjetskoj rang-listi, dodaje i da djeca igraju u uvjetima u kakvim igraju i najbolji igrači svijeta pred TV kamerama.

“Ovakvih turnira nije bilo kada sam ja imao 14-15 godina, bilo je samo lokalnih turnira za omladince, a sada djeca igraju širom svijeta. Nikada ranije nisam bio u Bosni i Hercegovini kako bih igrao, ali sam sada tu kako bih gledao svog 11-godišnjeg sina.

Bio sam i u Bugarskoj, gledao ostale i pogledajte, to su mjesta širom svijeta. Organizacija nekih turnira je bolja od onih na kojima sam ja igrao. Pitanje je trenutka kada će ti razni mladići napraviti progres u profesionalni snooker”, dodao je Williams.

Za kraj, slavni Velšanin poručuje da je lijepo što se turnir igra na jednom mjestu te da u hodniku uvijek može sresti poznanike i prijatelje iz svijeta snookera.

“Nevjerovatno je to što se cijelo takmičenje održava na istom spratu, tako da ne morate nigdje ići.

Svi su tu zajedno s porodicom, svi se znaju i sjajno je porodično okruženje.

Organizatori su uradili fantastičan posao, a djeca igraju u istim uvjetima u kakvim mi igramo pred TV kamerama”, zaključio je Williams.

Osim Williamsa, pažnju fanova privukao je i dolazak nekada odličnog igrača s Jamajke Roryja McLeoda, koji je 2015. godine osvojio Ruhr Open i bio 32. igrač svijeta – javlja Klix.ba.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.