Trudnoća može biti bezbrižnija no ikad: ALEA Genetički Centar u Sarajevu nudi usluge NIPT-a

Savremena tehnologija sekvenciranja sljedeće generacije omogućava da se uz pomoć samo jedne epruvete krvi trudnice, bez ikakvog rizika po trudnicu ili bebu, sazna da li beba ima neki hromosomski poremećaj, a ta analiza sada je dostupna i u ALEA Genetičkom Centru u Sarajevu.

Kako bi se izbjegle invazivne metode, poput amniocenteze, ali i one metode koje nisu dovoljno pouzdane, sve više žena se odlučuje za neinvazivne prenatalne testove.

Do sada se genetički materijal trudnica iz Bosne i Hercegovine i regije morao slati u Kinu, Španiju ili Sjedinjene Američke Države, ali sada se ova zahtjevna genetička analiza može raditi u ALEA Genetičkom Centru u Sarajevu, uz napomenu da je standard pružanja usluga identičan.

Ovakvu prekretnicu na polju zahtjevnih genetičkih laboratorijskih pretraga u Bosni i Hercegovini napravljen je zahvaljujući saradnji ALEA Genetičkog Centra i Zdravstvene ustanove “ALEA Dr. Kandić” sa vodećom svjetskom biotehnološkom kompanijom Illumina Inc.

Kao lider u pružanju usluga neinvazivnih prenatalnih testova (NIPT) u svijetu, Illumina inc prepoznala je kvalitet ALEA Genetičkog Centra, koji je postao certificirana laboratorija za obavljanje ove visokokompleksne analize.

ALEA Genetički Centar je uložio značajna sredstva za nabavku najsavremenije i najsofisticiranije opreme, te je prošao striktan i zahtjevan proces edukacije kako bi bio certificiran od strane svjetskog lidera u tom polju, kompanije Illumina Inc. Ova saradnja je nedavno predstavljena na prezentaciji novih laboratorijskih metoda iz oblasti prenatalne dijagnostike na kojoj su prisustvovali eminetni ljekari iz Bosne i Hercegovine.

Iz ALEA Genetičkog Centra s ponosom naglašavaju da jedini posjeduju najsofisticiraniju opremu u regiji za obavljanje neinvazivnih genetskih analiza u prenatalnoj dijagnostici – NIPT, pa je i logičan slijed događaja bio da se steknu uslovi kako bi se i neinvazivna prenatalna dijagnostika od sada mogla raditi u BiH po znatno nižim cijenama i znatno skraćenom vremenu potrebnom za dobijanje rezultata.

NIPT je siguran i pouzdan skrining test za otkrivanje genetičkih anomalija kod fetusa na nivou cijelog genoma iz uzoraka periferne pune krvi žena koje su trudne najmanje 10 sedmica. Uzorak krvi sadrži određeni procenat fetalne DNK frakcije iz koje se vrši kompletna analiza primjenom tehnologije sekvenciranja sljedeće generacije (NGS). U odnosu na tradicionalni biohemijski skrining test, NIPT pruža znatno veći nivo senzitivnosti i specifičnosti (više od 99,9 posto), te znatno sveoubuhvatniji pristup u analizi genetičkih anomalija. Ono što je najznačajnije jeste činjenica da NIPT testiranje značajno reducira broj invazivnih procedura u normalnim odnosno urednim trudnoćama.

Neinvazivni prenatalni test se preporučuje svim trudnicama koje imaju pojavu hromosomskih anomalija u porodici, trudnicama koje imaju povišen rizik na kombinovanom testu, ako ultrazvučni pregled postavi sumnju na anomalije, ako je trudnica starija od 35 godina i ako je trudnica imala spontani pobačaj u prethodnim trudnoćama.

ALEA Genetički Centar nudi četiri paketa usluga

Bronze NIPT test uključuje trisomiju 21 (Downov sindrom), trisomiju 18 (Edwardsov sindrom) i trisomiju 13 (Patau sindrom).

Silver NIPT test uključuje trisomiju 21 (Downov sindrom), trisomiju 18 (Edwardsov sindrom), trisomiju 13 (Patau sindrom) i aneuploidije spolnih hromosoma.

Gold NIPT test uključuje trisomiju 21 (Downov sindrom), trisomiju 18 (Edwardsov sindrom), trisomiju 13 (Patau sindrom), aneuploidije spolnih hromosoma i mikrodelecije (iznad 7Mib) i duplikacije.

Platinum NIPT test uključuje trisomiju 21 (Downov sindrom), trisomiju 18 (Edwardsov sindrom), trisomiju 13 (Patau sindrom), aneuploidije spolnih hromosoma, mikrodelecije (iznad 7Mib) i duplikacije, te aneuploidije autosomalnih hromosoma.

Za više informacija obratite se pozivom na brojeve telefona: 061/664-337 (Viber, Whatsapp), 033/671-234, 033/538-100 ili putem web stranice www.agc.ba, te maila: [email protected] i [email protected].

(Promotivni tekst)

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.