Turbuletno oko formiranja vlasti: SDA napustila sjednicu, a Osmorka i HDZ izglasali novo rukovodstvo Parlamenta FBiH

Predstavnici Osmorke i koalicionog partnera HDZ-HNS, održali su sastanak i donijeli zaključak da se sjednica ipak nastavi, nakon što je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mirsad Zaimović prekinuo današnju sjednicu, a zastupnici SDA napustili salu.

Prema Poslovniku, nakon što je Zaimović prekinuo sjednicu, trebali su pronaći najstarijeg zastupnika da predsjedava sjednicom, pa su pozvali zastupnika Safeta Omerovića iz Stranke za BiH.

Evo detalja

Nakon što je Omerović preuzeo vođenje sjednice izglasali su novo rukovodstvo Doma, a kojem su se ranije usprotivili zastupnici SDA jer u rukovodstvo nije bio predložen niti jedan Bošnjak – javlja Klix.ba.

Mirjana Marinković-Lepić iz Naše stranke izabrana je za predsjedavajuću Predstavničkog doma Parlamenta FBiH sa 51 glasom za, 11 protiv i šest suzdržanih.

Edina Gabela iz Stranke za BiH je izabrana za dopredsjedavajuću sa 51 glasom za, 11 protiv, a pet je bilo suzdržanih. Za dopredsjedavajućeg je uz Gabelu izabran i HDZ-ov Mladen Bošković.

Za njega su glasala 54 zastupnika, 11 je bilo protiv i pet suzdržanih.

U Predstavničkom domu Parlamenta FBiH ukupno ima 98 mandata. Prema potvrđenim rezultatima Opštih izbora u BiH, koje je 2. novembra objavila Centralna izborna komisija, SDA je osvojila 26 mandata u Parlamentu Federacije BiH.

Slijede SDP BiH i koalicija okupljena oko HDZ-a BiH sa po 15 mandata, te Željko Komšić – DF za građansku državu sa 12, dok je Koaliciji “Povjerenje” pripalo sedam mandata.

Naša stranka je u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH osvojila je šest mandata, NES – za evropsku BiH pet, Stranka za BiH četiri, a HDZ 1990 tri mandata.

Po jedan mandat osvojili su Pokret demokratske akcije, Bosanskohercegovačka inicijativa – Fuad Kasumović, Hrvatska republikanska stranka, Hrvatski nacionalni pomak /HNP/ i POMAK – Pokret za modernu i aktivnu Krajinu.

Podsjećamo, ranije danas, Mirsad Zaimović, predsjedavajući starog saziva Predstavničkog doma Parlamenta FBiH koji je vodio konstituirajuću sjednicu uvažio je argumentaciju SDA te je nastavak sjednice bio zakazan za ponedjeljak u 11 sati.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.