Turković žestoko odgovorila Dodiku: Bošnjačke porodice se ponose svojim precima, oni nisu činili genocid kao neki

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Bisera Turković, oglasila se na svojoj Facebook stranici gdje je sa javnošću podijelila dokumente stare više od stotinu godinu.

Naime, u dokumentima koje je dobila uz pomoć State Departmenta, ministrica Turković je preuzela dok je bila ambasadorica u SAD-u.

Pretpostavlja se da je ministrica Turković objavu o svojim precima posvetila Miloradu Dodiku, koji je prije nekoliko dana prozvao i uvrijedio pretke Bisere Turković.

Danas je sa ponosom objavila vojnu knjižicu svog djeda, koji je prije stotinu godina u rubriku porijekla napisao “Bosnian”.

Objavu ministrice Turković prenosimo u cijelosti:

– Moj djed, rahmetli Mehmed-Alija Resić se u Prvom svjetskom ratu, kao pripadnik vojske SAD, borio se na strani Saveznika.

Njegovu vojnu knjižicu i evidenciju njegovog dolaska dok sam bila ambasador BiH u Washingtonu pronašla sam ljubaznošću i uz pomoć osoblja u State Departmentu.

Prije vise od 100 godina, 19. marta 1909. godine, brodom koji je krenuo iz Rijeke, doselio je u Sjedinjene Američke Države. Na službenom dokumentu o ulasku u SAD, svojom je rukom, u rubriku o porijeklu upisao: “Bosnian”.

Djed je u Wilpernu, u Pennsylvaniji, bio jedan od 68 osnivača bosanskog udruženja “Džemijetul Hajrije”. To je samo nekoliko činjenica iz biografije mojih predaka.

Bošnjačke porodice, kao i moja, imaju se razloga ponositi svojim precima, koji iza sebe nisu kao neki drugi ostavljali pustoš, ruševine, logore, i masovne grobnice i genocide. Oni koji ovih dana iz opasnih nacionalističkih motiva žele brutalno falsificirati historiju su ili za ludnice ili za sudnice, rekla je Turković.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.