Turković žestoko odgovorila Dodiku: Bošnjačke porodice se ponose svojim precima, oni nisu činili genocid kao neki

Posljednje Vijesti

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Bisera Turković, oglasila se na svojoj Facebook stranici gdje je sa javnošću podijelila dokumente stare više od stotinu godinu.

Naime, u dokumentima koje je dobila uz pomoć State Departmenta, ministrica Turković je preuzela dok je bila ambasadorica u SAD-u.

Pretpostavlja se da je ministrica Turković objavu o svojim precima posvetila Miloradu Dodiku, koji je prije nekoliko dana prozvao i uvrijedio pretke Bisere Turković.

Danas je sa ponosom objavila vojnu knjižicu svog djeda, koji je prije stotinu godina u rubriku porijekla napisao “Bosnian”.

Objavu ministrice Turković prenosimo u cijelosti:

– Moj djed, rahmetli Mehmed-Alija Resić se u Prvom svjetskom ratu, kao pripadnik vojske SAD, borio se na strani Saveznika.

Njegovu vojnu knjižicu i evidenciju njegovog dolaska dok sam bila ambasador BiH u Washingtonu pronašla sam ljubaznošću i uz pomoć osoblja u State Departmentu.

Prije vise od 100 godina, 19. marta 1909. godine, brodom koji je krenuo iz Rijeke, doselio je u Sjedinjene Američke Države. Na službenom dokumentu o ulasku u SAD, svojom je rukom, u rubriku o porijeklu upisao: “Bosnian”.

Djed je u Wilpernu, u Pennsylvaniji, bio jedan od 68 osnivača bosanskog udruženja “Džemijetul Hajrije”. To je samo nekoliko činjenica iz biografije mojih predaka.

Bošnjačke porodice, kao i moja, imaju se razloga ponositi svojim precima, koji iza sebe nisu kao neki drugi ostavljali pustoš, ruševine, logore, i masovne grobnice i genocide. Oni koji ovih dana iz opasnih nacionalističkih motiva žele brutalno falsificirati historiju su ili za ludnice ili za sudnice, rekla je Turković.

Leave your vote