Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv osam osoba u predmetu Sky, poznata imena

Pokrenuta je optužnica protiv osam osoba, a u okviru predmeta obuhvaćeni su dokazi iz Sky i Anom aplikacija.

Optuženi se terete za organizirani kriminal povezan sa više teških kaznenih djela počinjenih u periodu od 2020. do 2022. godine, uključujući i ubistvo načelnika krim-policije Prijedor, Radenka Bašića.

Optuženi su:

Railić Dalibor, zv. “Dugi”, rođen 1985. godine u Banja Luci

Miljatović Aleksandar, rođen 1988. godine u Sanskom Mostu

Repajić Igor, rođen 1990. godine u Zagrebu

Gredelj Haris, rođen 1986. godine u Prijedoru

Vujović Mirjana, rođena 1979. godine u Bileći

Simić Željko, rođen 1979. godine u Bijeljini

Ivković Aleksandar, zv. “Saša”, rođen 1985. godine u Bileći

Gvozden Goran, rođen 1982. godine u Bosanskoj Gradiški

U optužnici se navodi da su optuženi, nakon prethodnog međusobnog dogovora korištenjem kriptovanih aplikacija, krijumčarili opojnu drogu kokain i marihuana u više navrata, koju su krijumčarili, transportovali, skrivali i dalje plasirali na ilegalnom narko-tržištu u Bosni i Hercegovini, kao i inostranstvu.

“Nadalje, optuženi Railić se tereti da je velike iznose novca, koje je nezakonito stekao činjenjem kaznenih djela narko-kriminala, koristio za kupovinu stanova, nekretnina, skupocjenih vozila, kao i držao na bankovnim računima, te je od Suda BiH zatraženo i izvršeno blokiranje imovine optuženog, a tijekom postupka tražit će se oduzimanje cjelokupne nezakonito stečene imovine”, navedeno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi Railić, Miljatović i Repajić, terete se da su, nakon što je optuženi Railić organizirao grupu ljudi, sa ciljem ubistva načelnika krim-policije Prijedor, Radenka Bašića, a radi spriječavanja istraga za organizirani kriminal i krijumčarenje opojnih droga, pristupili organiziranoj grupi.

“U okviru ove grupe optuženi Miljatović je 21. marta .2022. godine, počinio teško ubistvo Radenka Bašića, upotrebom vatrenog oružja, na javnom mjestu u ranim jutarnjim satima, koje je zbog surovosti izvršenja, kao i činjenice ubistva policijskog službenika, teško narušilo sigurnosnu situaciju u Prijedoru i cijeloj Bosni i Hercegovini”, dodaje se u saopćenju.

Kako je navedeno, optuženi se terete za organizirani kriminal, neovlašten promet opojnih droga, pranje novca i teško ubojstvo, kao kazneno djelo za koje se po važećem zakonu može izreći kazna doživotnog zatvora.

“Navode optužnice tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 76 svjedoka, četiri stručna vještaka iz različitih oblasti, kao i prilaganjem više stotina dokaza, među kojima i dokazi iz Sky i Anom aplikacija, dobijeni u međunarodnoj pravnoj pomoći i međunarodnom razmjenom dokaza od partnerskih institucija zemalja EU i svijeta”, naglašeno je u saopćenju.

Optužnica će tijekom dana biti proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.