Tužilaštvo Bosne i Hercegovine: Postoji predmet kojim su obuhvaćene sve osobe sa crne liste

“U Tužiteljstvu BiH postoji u radu predmet kojim su obuhvaćene sve pravne i fizičke osobe koje dospiju na crnu listu, te se provjeravaju dostupni navodi o nezakonitim aktivnostima ovih osoba, koje bi mogle biti predmet istrage iz nadležnosti Tužiteljstva BiH”, rečeno je za N1 iz Tužilaštva BiH.

U odnosu na bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmana Mehmedagića, dodaju iz Tužilaštva, postoji i predmet koji je od ranije u radu, a kada bude donesena tužiteljska odluka, javnost će biti informirana.

Podsjetimo, Mehmedagić je jučer stavljen na crnu listu Sjedinjenih Američkih Država.

Osim Mehmedagića poznatijeg kao Osmica, na ovoj listi našli su se i Edin Gačanin, vođa superkartela i Dragan Stanković, direktor Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS.

Između ostalog, navedeno je da je u svom službenom svojstvu generalnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Mehmedagić zloupotrijebio državnu telekomunikacionu kompaniju u korist Stranke demokratske akcije (SDA), jedne od najvećih političkih stranaka u BiH.

“Tri osobe koje su imenovane predstavljaju prijetnju regionalnoj stabilnosti, institucionalnom povjerenju i aspiracijama onih koji traže demokratsku upravu na Zapadnom Balkanu”, rekao je podsekretar Trezora za terorizam i finansijsku obavještajnu službu Brian E. Nelson.

“Sjedinjene Države će nastaviti da ciljaju one koji održavaju korupciju i potkopavaju poslijeratne sporazume i institucije uspostavljene kao dio teško stečenog Daytonskog mirovnog sporazuma”, dodao je on.

Navedeno je dalje da je u svom službenom svojstvu generalnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, Osman “Osmica” Mehmedagić zloupotrijebio je državnu telekomunikacionu kompaniju u korist Stranke demokratske akcije (SDA), jedne od najvećih političkih stranaka u BiH.

“Mehmedagić je koristio državnu telekomunikacionu kompaniju BH Telecom za prikupljanje mobilnih aktivnosti od bh. političara koji nisu povezani sa SDA.

Mehmedagić je također dao instrukcije jednom pojedincu da nadgleda vladinog zvaničnika povezanog s opozicionom strankom iz entiteta Republika Srpska (RS)”, dodali su.

Pored toga, Mehmedagić je koristio svoj položaj, prijetio i koristio veze da utiče na kandidate “Osmorke”, grupe bošnjačkih i građanskih stranaka iz BiH, da podrže SDA.

Također postoje vjerodostojne informacije da je Mehmedagić sarađivao sa kriminalnim mrežama radi vlastitog bogaćenja i bogaćenja njegove političke stranke.

OFAC je uvrstio Mehmedagića na listu u skladu sa Izvršnom uredbom 14033 zbog saučesništva u, te direktnog ili indirektnog učešća, u koruptivnim aktivnostima koje se odnose na Zapadni Balkan, uključujući koruptivno djelovanje od strane, u ime ili na neki drugi način povezano sa vlastima na Zapadnom Balkanu,

ili od strane sadašnjeg ili bivšeg državnog službenika na bilo kojem nivou vlasti na Zapadnom Balkanu, poput pronevjere javnih dobara, eksproprijacije privatne imovine za ličnu korist ili u političke svrhe, ili radi davanja mita.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.