Tužiteljica o ubistvu 19-godišnjaka u Sarajevu: “Šuman pištoljem udarao Danisa i Emana pa upucao Farisa”

Na današnjem ročištu za određivanje pritvora Ademu Šumanu (23) zbog ubistva Farisa Pendeka (19) tužiteljica Iva Kurilić je iznijela potresne i šokantne detalje. S obzirom da je bila dežurna poziv je, kaže, dobila u nedjelju u 23:30 sati. Navela je da ubijeni Faris nije ni progovorio prilikom slučajnog susreta sa Šumanom koji ga je usmrtio metkom.

“Obavješteni smo da se desilo krivično ubistvo iz nepoznatih razloga. Već u momentu dolaska na uviđaj vidjela sam na asfaltiu da leži nepomično lice dječaka koji je na svojim zubima nosio aparatić.

I kada sam se okrenula prema automobilu u njemu se nalazio smoki, grackalici i slatkiši. Tada sam počela da se pitam zašto se ovo desilo, koji je razlog. Tako je Tužilaštvo od starta krenulo da istražuje najprije šta je motiv ovog događaja i to je razlog zbog kojeg nismo iznosili infiormacije, jer nismo mogli da shvatimo zašto se ovaj događaj desio. Ja bih naprije da naglasim da je ovo krivično djelo izvršeno u potpunosti i bez ikakvog doprinosa oštećenih Danisa, Berina, Emana i Farisa”, istakla je Kurilić – prenosi Klix.ba.

Prikupljeni dokazi

Navela je da ubijeni Faris nije ni progovorio prilikom slučajnog susreta sa Šumanom koji ga je usmrtio metkom.

“Ovo krivično djelo je školski primjer krivičnog djela ubistva pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju. Za ovo krivično djelo predviđena je kazna zatvora pa je i za njegove pomagače predložena duža kazna zatvora. Tužilaštvo je prikupilo dovoljno dokaza da bismo napisali ovakav prijedlog za pdređivanje pritvora i moram da kažem da iz svih do sada prikupljenih dokaza proističe da se oštećeni nisu poznavali”, rekla je obrazlažući zbog čega Tužilaštvo traži pritvor za tri osumnjičene osobe.

Naglasila je da nije riječ o sukobu u saobraćaju, ni svađi, jer se ubica i žrtva nisu poznavali.

“Ne samo da se nisu poznavali, oni su dolazili sa potpuno različitih planeta. Ovo su nevina djeca koja nisu imala nikakve veze s ovim događajem.

U ovom krivičnom djelu Šuman Adem je tu noć krenuo, vozio se, autom iz suprotnog smjera od dječaka koji su se nalazili u vozilu Citroen. On je sa svojim vozilom Peugeot 308 približavao se ulici Alije Kučukalića i iza leđa prišao dječacima koji su se kretali u vozilu Citroen.

Potom im se približio nakon čega je mahanjem rukama i provokacijama prouzrokovao da ovi dječaci, Danis (vozač) i Eman, koji se nalazio iza njega otvore prozor i pitaju kakv je problem.

Da bi potom iz nepoznatih razloga, bez ikakvog povoda Šuman Adem skočio sa mjesta vozača na mjsto suvozača kroz otvoren prozor svog vozila suvozača i izašao van”, navodi tužiteljica.

Šuman je udario Emana stisnutom pesnicom, a zatim se vratio u automobil i iz kasete izvadio crni pištolj kojim je udario vozača Darisa, zatim se okrenuo prema Emanu, kojeg je također udario.

“Zatim je pištolj okrenuo, a u tom momentu se Eman sageo tako da je u namjeri da liši života Emana ispalio jedan metak koji je zbog toga što se Eman sageo pogodio Farisa koji je sjedio pored njega. Nakon toga je automobil krenuo, Faris je shvatio da je pogođen i nakon vrlo kratkog vremena izdahnuo”, istakla je tužiteljica između ostalog.

Tokom ročišta advokat osumnjičenog Adema Šumana predložio je izuzeće javnosti u vezi ovog slučaja, prije svega zbog medijskih napisa.

“Mislim da su opravdani razlozi da se javnost isključi”, zaključio je advokat u obraćanju tokom ročišta.

Tužiteljica je u svom obraćanju rekla da se protivi.

“Smatram da je prisustvo javnosti neophodno. Ovo je strašan zločin”, zaključila je.

Sud je odbacio prijedlog da se isključi javnost tokom ovog procesa.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.