Tužna životna realnost: U Njemačkoj je Saudin zarađivao 20 eura po satu, u BiH završio fakultet i rudari za 3 marke

U selu Kokoščići u komodi rudara kopača diploma s Fakulteta političkih nauka UNSA. Njena vjerodostojnost je neupitna, ali nema ko Saudina da za nju pita, jer za njegovo radno mjesto prema sistematizaciji može i srednja škola.

U vitrini će i ostati, dok Saudin svakoga jutra kreće do rudnika udaljenog devet kilometara od njegovog doma. Majka Kasema svakog jutra Saudinu poželi rudarsko “Sretno”!

Saudin je jedan od četiri rudara u porodici Karamustafić. Uz njegovog oca i brata i dvadesetosmogodišnji bratić silaze u okno. Otac Kasim bi volio drugačije, ali sinovi i unuk su ipak krenuli njegovim stopama.

“Fakultet završio vanredno, pomogao sam mu ja da to uradi. Neka je, meni je drago. Međutim odjednom se opredijelio, kaže, ja bih išao u rudnik.

Ma ja ti ne bi rekao da ideš u rudnik, jer kad bi to rekao, a ja u rudniku penziju zaradio i da se nešto desi, mislio bih da sam ja bio inicijator toga, ali on hoće i gotovo”, rekao je Kasim Karamustafić, penzionisani rudar za N1.

Niska primanja penzionisanog i aktivna tri rudara Karamustafići nadoknađuju čuvanjem stoke i poljoprivrednom proizvodnjom.

“Borimo se čitav život. A da su kakve zarade nisu. To je znate i sami borba za život. Borimo se da ne kupujemo: sir, kajmak, mlijeko i druge proizvode pravimo.

Radimo od jutra do mraka i za sebe i za svoju djecu i za svoju unučad”, kazala je Kasema.

Saudin je već 14 godina u rudniku Breza i očekuje da će u njemu zaraditi penziju. Radio je i u Njemačkoj tokom godišnjeg odmora i bolno mu je koliko se u tuđoj zemlji dobar radnik puno bolje cijeni.

“Mi se borimo za 30 feninga povećanje satnice, na 3,10 ili 3,20 KM da nam povećaju, a ja sam tamo zarađivao satnicu od 20 eura.

Međutim ovde me zadržava porodica, život u našoj Bosni i Hercegovini, kolege moje i sentimentalnost za našom državom. Zato samo ovde i zato opstajem ovde”, rekao je Saudin.

Saudin će u okno sa pedesetak rudara koji će vaditi ugalj za sve rudare Rudnika Breza. Mnogo ih je na bolovanju, povrede u oknu su svakodnevne, a povrijeđeni ne mogu kopati, pa i kada rade ne mogu u okno.

Prema riječima rudara u zadnje dvije godine iz Rudnika Breza otišlo je oko 200 radnika, a za tri godine tri rudara su izgubila život na radnom mjestu.

Iako ne siđe u okno dan rudara se svodi na gazanje u blatu i razmišljanje da li su na sastanku dogovorili kolektivne ugovore, da li će imati od čega preživjeti i prehraniti porodicu i da li će mu se kolega koji je sišao ovo jutro u okno vratiti živ i zdrav svojoj kući.

Prilog pogledajte na televiziji N1.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.