U BiH stigli volonteri iz Kanade, razlozi su predivni: Ovo je susret dva prijatelja prvi put nakon 39 godina. Emir i Nigel posljednji put su se vidjeli tokom sarajevske olimpijade 1984. godine…

Na olimpijskoj planini Bjelašnici počinje skijaški Evropa Cup, na kojem će nastupiti neke od najboljih skijašica Starog kontinenta. Staza je u idealnom stanju, a kako bi sve bilo spremno, tu su bili i volonteri iz Kanade koji imaju decenije iskustva u pripremanju ski staza. Za jednog od njih, dolazak na Bjelašnicu bio je posebno emotivan.

Ovo je susret dva prijatelja prvi put nakon 39 godina. Emir i Nigel posljednji put su se vidjeli tokom sarajevske olimpijade 1984. godine. Nigel je Kanađanin koji tek drugi put dolazi u Sarajevo. Kaže, mnogo toga se promijenilo, ali nešto je ostalo isto – piše N1.

“Ljudi se nisu promijenili. Svi su tako ljubazni. Sama planina se malo promijenila. Padina je sjajna. Tada su to bile sjajne staze za spust i slalom. Mnogo toga se promijenilo okolo, ali sve je sjajno”, kazao je Nigel Cooper.

Nigel nam pokazuje uspomene koje je u fotografijama ponio sa sobom iz davne 1984. godine, kada je imao samo 17 godina. Tada je ispunio svoj san da prisustvuje Olimpijskim igrama, a Emir Čeljo je tokom sarajevske olimpijade u svom domu ugostio Nigela.

“To je ona bosanska, dobra duša. Mi smo nešto njima pomogli, doveli ih kući, a onda su roditelji, tj. moja rahmetli majka pokušava da taj gost bude relaksiran, da mu ništa ne fali, da je dobro nahranjen, i onda tu počinje ta priča”, kaže Emir Čeljo.

Nigel se nije vratio samo kako bi se sreo sa starim prijateljem. Tu je sa grupom drugih Kanađana koji danima rade kako bi pripremili stazu na kojoj će se takmičiti skijašice na Europa Cupu. Sa decenijama iskustva, Kanađani tvrde da BiH ima enorman potencijal, a da je staza u savršenom stanju za takmičenje.

“U svijetu ima nekoliko sličnih staza, za utrke u Super G-ju, ali ni jedna nije uzbudljiva kao ova. Mnogo je promjena na terenu i vrlo je zahtjevno za ženska takmičenja”, kazao je Andrew Wolf.

Andrewove kolege se slažu u ocjeni da Bosna i Hercegovina ima sjajnu stazu, ali i ogroman potencijal za održavanje sličnih takmičenja na svjetskom nivou.

“Danima smo postavljali mreže koje vidite pored staze, zatim smo pripremili samu stazu. Bilo je dosta posla jer je padao snijeg ranije ove sedmice i morali smo ukloniti taj dio sniježnog pokrivača, ali staza je u sjajnom stanju”, kazao je Hugh MacNaught.

“Staza je sjajno pripremljena, to je staza svjetske klase za takmičenje ovakvog tipa. Uzbuđen sam da vidim kako će završiti”, ističe Bob Walton.

“Potencijal je definitivno tu. Iskustvo mog dolaska na Bjelašnicu je izuzetno pozitivno i imamo prave ljude na pravom mjestu da iskoriste taj potencijal”, kazao je Ljubomir Bobi Kaluđerčić.

Kanadska ekipa je tu zbog poznanstva sa šefom staze Seadom Čauševićem, koji je na posljednjim Zimskim Olimpijskim Igrama bio u stručnom štabu delegacije Kanade, a sada se vratio u Sarajevo da svojim iskustvom pomogne koliko je to moguće.

“Staza je u fenomenalnom stanju. Digli smo je na nivo pripreme koji je potreban za Svjetski kup, a ne Evropa kup, prvo jer mislimo da je to potrebno za ovaj nivo takmičenja, a i malo da se i dokažemo. Znate kako je.. ako niste u centralnoj Evropi, morate bolje nego oni pripremati trku.

A ustvari to je to. Ono što želimo, to smo i napravili”, kazao je Sead Čaušević.

Sutra se prije 11 sati, kada počinje utrka, očekuje više od pet hiljada posjetilaca, što će dodatno uljepšati atmosferu na Bjelašnici, a posjetioci će moći uživati u svemu onome što je, uz domaće volontere, pripremio i volonterski tim iz Kanade.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.